Ενιαίο φορολογικό συντελεστή ζητά ο Μίχαλος

Να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα επί της πρότασης για παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως επισημαίνει ο κ.

Μίχαλος: "η φορολογία εισοδήματος πρέπει να εξορθολογιστεί, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική μεταρρύθμιση. Αυτό απαιτεί κατ' αρχάς ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών".

Σύμφωνα με την πρόταση, όλα τα είδη εισοδημάτων θα πρέπει να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα και αδικίες. Πρακτικά αυτό θα σήμαινε κατάργηση του συντελεστή 42% για μισθωτούς, μείωση των κατώτερων συντελεστών από επιχειρηματική δραστηριότητα από 26% σε 22% (φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τη φορολογία του μερίσματος να αυξάνεται σε 14%), αύξηση των συντελεστών για αγροτικά εισοδήματα (στην ουσία ενσωμάτωσή τους στα επιχειρηματικά εισοδήματα) και αύξηση του κατώτερου συντελεστή για ενοίκια.

Συγχρόνως, για τους μισθωτούς θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η φορολογική έκπτωση των 2.100 ευρώ σε 1.150 ευρώ (το οποίο θα ισχύσει για εισόδημα 5.000 ευρώ και σταδιακά θα μειώνεται). Αυτό πρακτικά σημαίνει, κατά την ΚΕΕ, τη μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος από 9.455 ευρώ σε 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, προτείνεται να επανεξεταστεί η επί πλέον έκπτωση για νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκια. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις υπολογίζεται ότι μπορούν να αποφέρουν έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Όπως εκτιμά η ΚΕΕ η είσπραξη φόρων μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά στα επόμενα δύο έτη με την επαναφορά και επέκταση της έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού για τις παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις των ετών 2005-2010. Υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να εισπραχθεί 1,6 δισ. ευρώ στην διετία 2015 και 2016.

Σε ότι αφορά στα ακίνητα προτείνεται η διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ και κατάργηση του συμπληρωματικού, με μεταφορά του κύριου ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, εκτιμάται ότι καμία παρέμβαση δεν θα έπρεπε να γίνει προς την αύξηση συντελεστών στην έμμεση φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ). Αντιθέτως, οποιαδήποτε αύξηση εσόδων θα πρέπει να προέλθει από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων και την βελτίωση της εισπραξιμότητας, κυρίως προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διεισδυτικότητας του πλαστικού χρήματος και της άμεσης ηλεκτρονικής είσπραξης του ΦΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα