Ενημέρωση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνάντησε σήμερα στο Ριάντ τους ομολόγους του των σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου για να τους ενημερώσει για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, να τους διαβεβαιώσει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα πλήξει τα συμφέροντά τους και να συζητήσει για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Στόχος του Τζον Κέρι είναι να διαβεβαιώσει τους άραβες συμμάχους ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν θα πρέπει να εγκριθεί από την

διεθνή κοινότητα και ότι η χώρα του εξακολουθεί να ανησυχεί για τον επεκτατισμό του Ιράν στην περιοχή. "Όσον αφορά όλες τις αντιρρήσεις που έχουν χώρες σε σχέση με τις ιρανικές δραστηριότητες στην περιοχή (...), το πρώτο βήμα είναι να αποτραπεί το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Χωρίς συμφωνία, το Ιράν θα έχει την ικανότητα να προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, είμαστε σίγουροι γι αυτό", δήλωσε πριν από την άφιξή του στο βασίλειο.

Ο Κέρι συναντήθηκε στη συνέχεια με τον βασιλιά Σαλμάν πριν από τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών στο Ριάντ πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Νάγεφ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε χωριστή συνάντηση νωρίς το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Γιούσεφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντάλα. Το Μουσκάτ διευκόλυνε τις μυστικές συνομιλίες που διήρκησαν μήνες μεταξύ του Ιράν και τις ΗΠΑ το 2013, οι οποίες συνέβαλαν στην πρόοδο των πυρηνικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα σήμερα στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραήμ αλ-Τζααφάρι δήλωσε ότι η Βαγδάτη "πιστεύει ότι οι συνομιλίες αυτές θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική λύση και θα επιλύσουν επίμαχα θέματα". Μιλώντας στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο Τζααφάρι ανέφερε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ένα αναφαίρετο δικαίωμα να χρησιμοποιούν την πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ομάν), όπως και το Ισραήλ και πολλά δυτικά κράτη ανησυχούν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πυρηνικό του πρόγραμμα για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι η συμφωνία που τελεί υπό διαπραγμάτευση από την Ουάσινγκτον και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις συνιστά σοβαρό λάθος.

Αν και δεν υιοθετούν δημοσίως τα σχόλιά του, η Σαουδική Αραβία και τα άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου συμμερίζονται την ανησυχία του Ισραήλ ότι η συμφωνία δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει το Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα ή ότι θα άρει τη διεθνή πίεση επί της Τεχεράνης και θα της επιτρέψει να παρέμβει σε περιφερειακά ζητήματα.

Δεν υπάρχει άμεση αναθέρμανση των σχέσεων

Το Ιράν ενεπλάκη στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ και κατηγορείται για τη στήριξη των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά. Η κατάσταση στην Υεμένη, μια χώρα που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, αποτελεί επίσης εστία αστάθειας στην περιοχή. Οι μοναρχίες του Κόλπου υποψιάζονται ότι οι σιίτες πολιτοφύλακες θέλουν να εντάξουν την Υεμένη στη σφαίρα επιρροής του Ιράν.

Οι ΗΠΑ έκλεισαν στις αρχές Φεβρουαρίου την πρεσβεία τους στη Σαναά, επιδιώκοντας να τη μεταφέρουν προσωρινά στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, αντίθετα με τις μοναρχίες του Κόλπου που μετέφεραν τις δικές τους στο Άντεν στη νότια Υεμένη, όπου έχει καταφύγει ο αρχηγός του κράτους.

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε: "δεν συνδέουμε την επιτυχία μιας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την ευρύτερη αναθέρμανση των σχέσεων" με την Τεχεράνη, καθώς αυτό "θα αγνοούσε σοβαρές ανησυχίες που έχουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τρομοκρατία, τη Συρία, τη Χεζμπολάχ".

Αρκετές μοναρχίες του Κόλπου, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, μετέχουν με τις ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ. Το Ριάντ άρχισε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων τζιχαντιστών στη Συρία τον Σεπτέμβριο, ωστόσο δυτική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι επιδρομές σαουδαραβικών αεροσκαφών που πραγματοποιούνται σήμερα "δεν είναι τόσες πολλές όπως πριν".

Το Ριάντ συμφώνησε με τις ΗΠΑ να αναλάβουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μελών της ένοπλης μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.

Οι τζιχαντιστές αυτοί και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός πολεμούν τον καθεστώς του - συμμάχου του Ιράν - προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ.

Το Ριάντ, το οποίο υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, εξοργίστηκε από τη δυνατότητα μιας αμερικανικής μονομερούς δράσης για πολιτική λύση στη Συρία.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε, σχετικά με τη Συρία, "συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στον Κόλπο όχι μόνο για την καταπολέμηση του ΙΚ αλλά για να πούμε ότι δεν θα δούμε την ειρήνη και την ασφάλεια στη Συρία χωρίς αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα