Ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κροατίας εξαιτίας του Σέσελι

Η συμπεριφορά του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Σερβίας με την Κροατία.Ο Σέρβος υπερεθνικιστής πολιτικός, Βόισλαβ Σέσελι, από τότε που αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, τον Νοέμβριο του 2014, για ανθρωπιστικούς λόγους από το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπου ήταν έγκλειστος για εγκλήματα πολέμου, παραβίασε πολλές φορές τους όρους της αποφυλάκισής κατά τη διάρκεια δημόσιων εμφανίσεων του. Τελευταία φορά ήταν χθες, όταν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του έκαψε μπροστά στο κοινό τις σημαίες της Ε.Ε.

του ΝΑΤΟ, του Κοσόβου, αλλά και της Κροατίας.

Το κροατικό ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα, επιδίδοντας νότα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Σερβίας στην Κροατία, ενώ ανακάλεσε στο Ζάγκρεμπ για διαβουλεύσεις τον Κροάτη πρέσβη στη Σερβία. Οι κινήσεις αυτές εκτιμήθηκαν ως υπερβολικές στο Βελιγράδι, ωστόσο όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν θα ληφθούν ανάλογα μέτρα από τη σερβική πλευρά.

"Ο πρέσβης της Σερβίας θα παραμείνει στο Ζάγκρεμπ […]η Σερβία και η Κροατία θα πρέπει να οικοδομήσουν καλύτερες σχέσεις συνεργασίας και προς αυτή την κατεύθυνση, η Σερβία θα αποτρέψει κάθε ρητορική που ενισχύει αρρωστημένα πάθη. Το ίδιο αναμένουμε και από την άλλη πλευρά" τόνισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας, για τη δημόσια τηλεόραση (RTS), τις κροατικές αντιδράσεις.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ομόλογο του της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς για να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Ο γενικός εισαγγελέας του Βελιγραδίου άσκησε ποινική δίωξη κατά του Σέσελι για το κάψιμο της κροατικής σημαίας.

Ο Βόισλαβ Σέσελι παραδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης το 2003 για να αντιμετωπίσει την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και της υποκίνησης εθνοκάθαρσης κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία. Η δίκη του ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια, ωστόσο ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση, αφού αντικαταστάθηκε ο ένας από τους τρεις δικαστές, ύστερα από αίτημα του Σέσελι.

Πριν από πέντε, μήνες το δικαστήριο επέτρεψε την προσωρινή αποφυλάκιση του Σέσελι βάσει ιατρικού πορίσματος που αναφέρει ότι πάσχει από καρκίνου του ήπατος.

Ο υπερεθνικιστής πολιτικός, παρά τους περιοριστικούς όρους που δεν του επιτρέπουν τις δημόσιες εμφανίσεις, συνέχισε να συμπεριφέρεται προκλητικά, γεγονός που οδήγησε στην ανάκληση, πριν από δύο μέρες, της απόφασης αποφυλάκισής του από το δικαστήριο της Χάγης.

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στη Χάγη οικειοθελώς, προκαλώντας τις αρχές να τον συλλάβουν. Με τη στάση του αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος καλείται να διατάξει τη σύλληψη του "πολιτικού του πατέρα", μιας και ο ίδιος προέρχεται από το σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, του οποίου ιδρυτής είναι ο Σέσελι. Ο πρωθυπουργός Βούτσιτς, το 2008 έχει έλθει σε ρήξη με τη ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος του Σέσελι, υιοθέτησε φιλοδυτική πολιτική και μαζί με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Τόμισλβαβ Νίκολιτς ίδρυσαν το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, που ασκεί σήμερα την εξουσία.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός αναζητά τρόπους να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Δικαστηρίου της Χάγης, χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Για την ώρα αποκλείει τη χρήση βίας, ωστόσο όπως εκτιμούν αναλυτές, ο Σέσελι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη στάση να μην παραδοθεί οικειοθελώς, αφού κατά τη γνωστή του τακτική θα προσπαθήσει, δημιουργώντας επεισόδια, να αυξήσει τη δημοτικότητα του κόμματός του που τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή.

Από την άλλη πλευρά, ο Σέσελι, όπως πολλές φορές έχει ο ίδιος δηλώσει, διακατέχεται από έντονο συναίσθημα εκδίκησης για την "προδοσία" των Νίκολιτς και Βούτσιτς το 2008 και θα κάνει τα πάντα για να τους φέρει σε δύσκολη θέση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα