Έντονο παρασκήνιο στην εκπνοή του προγράμματος

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκάλεσε απόψε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν την ελληνική πρόταση για μια διετή συμφωνία η οποία θα επιτρέψει να καλυφθούν οι χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. "Σημαντικά γεγονότα για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι συμβαίνουν στην Αθήνα, με αποτελέσματα που πιθανότατα δεν θα ταιριάζουν με τα άρθρα

που γράψατε" είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε δημοσιογράφους, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως "αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ιστορικό".

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogoup είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή την εβδομαδιαία εμφάνισή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Ο παρουσιαστής Φριτς Βέστερ του RTL, που κάνει συνήθως τη συνέντευξη, είπε πως δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, και του είπαν πως ο υπουργός λυπάται που δεν μπορεί να παρευρεθεί λόγω "επείγουσας υποχρέωσης".

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος οι υπουργοί Οικονομικών να απελευθερώσουν κεφάλαια για να πληρώσει η Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σήμερα ώστε να αποφύγει την πτώχευση.

Ερωτηθείς από το Reuters αν οι υπουργοί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να απελευθερώσουν αρκετά χρήματα για να γίνει η πληρωμή στο ΔΝΤ, ο αξιωματούχος δήλωσε "σε καμία περίπτωση".

Μια άλλη πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα άμεσης απελευθέρωσης των κεφαλαίων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ «κλειδί» θεωρείται η δραματική μεταμεσονύκτια επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά εκ νέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Στη Φρανκφούρτη μεταβαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησης που έχουν οι δύο άνδρες κάθε δύο εβδομάδες.

Μικρή παράταση και διετές δάνειο από τον ESM ζητάει η Αθήνα

Πρόταση για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με στόχο "την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους", κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για μια μικρή περίοδο χρόνου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί μια τεχνική χρεοκοπία μέχρι να εγκριθεί το νέο διετές δάνειο από τον ESM και να μπει σε ισχύ, όπως προκύπτει από την επιστολή προς το ESM και το Eurogroup.

Ειδικότερα, η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το capital.gr, αναφέρει τα εξής:

"Προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κυβερνητών του ESM και τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroem Jijsselbloem

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζω πρόταση για στήριξη σταθερότητας με βάση τα άρθρα 12 και 16 της συνθήκης ESM.

Όπως γνωρίζετε η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγουσα και ισχυρά χρηματοοικονομικά προβλήματα το δεύτερο μισό του 2015 για ολόκληρο το 2016 δεδομένου ότι:

-Δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις από το δεύτερο πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2014

-Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές εντός του πλαισίου του Άρθρου 1 της Οδηγίας για Δανεισμό του ESM

-Το Πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 και το αίτημα για επέκταση για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση δεν έχει γίνει δεκτό.

-Ο ELA δεν έχει επεκταθεί από την ΕΚΤ και σε αυτό το πλαίσιο ήταν αναγκαίοι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης

Με δεδομένα τα παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι η προθεσμία που όρισε το Eurogroup στην ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου 2015 για την επίτευξη προγράμματος, η Ελλάδα ζητά υποστήριξη χρηματοοικονομικής σταθερότητας από τον ESM με τη μορφή ενός διετούς δανείου καθώς εκπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις στο Άρθρο 13 της Συνθήκες του ESM και στο Άρθρο 2 στην Οδηγία. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να εκπληρωθεί η εξυπηρέτηση των εξωτερικών και εσωτερικών δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση και αναδόμηση των χρεών της στον EFSF στο πνεύμα των προτάσεων που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας της περιόδου του δανείου ή νωρίτερα Η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει και πάλι την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές απαιτήσεις.

Μέχρι να εγκριθεί το νέο διετές δάνειο από τον ESM και να μπει σε ισχύ η Ελλάδα ζητά παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για μια μικρή περίοδο χρόνου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί μια τεχνική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή".

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση του Μαξίμου η κυβέρνηση θα διεκδικήσει μια βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα