Στη Βουλή για ψήφιση η συμφωνία των Βρυξελλών

Ημέρα ορόσημο η σημερινή για την κυβέρνηση και τη χώρα. Θρυαλλίδα για τις εξελίξεις η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα, που θα αποτελέσει και τεστ αντοχής της συγκυβέρνησης. Σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων συναρμοδίων επιτροπών της βουλής

εισάγεται σε λίγη ώρα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση του στη μια το μεσημέρι. Ακολούθως θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της βουλής προκειμένου, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η συζήτηση στην ολομέλεια να ξεκινήσει στις 4το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου φέρει τις υπογραφές των κ.κ. Τσακαλώτου, Σκουρλέτη, Παρασκευόπουλου, Μάρδα, Κατρούγκαλου και Βούτση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εκτιμάται ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση και πως δεν θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός και θα αφορά στην καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Στο Μαξίμου, απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σχετικά με τις πληροφορίες περί παραίτησης της Νάντιας Βαλαβάνη, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την βουλευτική έδρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού διέψευσαν ότι η παραίτηση της έχει φτάσει στο Mαξίμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού καναλιού, η πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε το νομοσχέδιο με αυριανή ημερομηνία, δηλαδή 15/7. Από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης το νομοσχέδιο «έφυγε» προς τη Βουλή το απόγευμα (στις 17:00) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ιδιόχειρο σημείωμα βάζει ώρα παραλαβής 18:06 αλλά η ημερομηνία παραλαβής είναι η 15η Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, και τρίτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης με ανακοίνωσή του προαναγγέλλει ότι θα ψηφίσει «όχι. Προηγήθηκαν οι βουλευτές Σωτηρίου και ο Κοδέλας.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Ετήσια αύξηση εσόδων 3,1 δισ. ευρώ προβλέπεται να αποφέρουν στον προϋπολογισμό, τα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου, όπως προκύπτει από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στο συντελεστή 23%, διατήρηση στο 13% των βασικών προϊόντων και της ενέργειας και υπαγωγή σ΄ αυτόν των ξενοδοχείων. Επίσης αυξάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης για σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, αλλάζει ο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ για όλες τις συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζών ενώ καταργείται από 1η Οκτωβρίου το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα τουριστικά νησιά με υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα.

Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η ίδρυση ενός ανεξάρτητου Ταμείου, μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ συνολικά, με βελτιωμένη διαχείριση, ενώ το ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Συγκεκριμένα, θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και 50% από κάθε ευρώ που απομένει (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Διαβάστε αναλυτικά όλο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στο συνημμένο αρχείο που ακολουθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα