Επαφές για τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι συμφώνησαν ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της διοργάνωσης των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο με στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών για την εκπροσώπηση των Σέρβων.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι συμμετείχαν χθες σε τριμερή σύσκεψη στις Βρυξέλλες με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον στο πλαίσιο του 14ου γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας

και εξέτασαν θέματα που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, δηλαδή καθορίστηκε ό,τι η Σερβία θεωρεί σημαντικό για τους πολίτες της στο Κόσοβο.

Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε το δικαίωμα των Σέρβων να μπορούν να ψηφίσουν με τα προσωπικά έγγραφα που έχουν τώρα στην κατοχή τους και ότι συμφωνήθηκε ότι πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί ώστε να ψηφίσουν τα εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα και όλοι όσοι έχουν γεννηθεί στο Κόσοβο.

Επιπλέον συμφωνήθηκε να διασφαλιστεί θέση για τη συμμετοχή εκπροσώπου των Σέρβων στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και σε άλλα εκλογικά όργανα και επιβεβαιώθηκε ο ρόλος που θα έχει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη διοργάνωση των εκλογών, στη διεξαγωγή και στην επιτήρηση τους, καθώς και στην επικύρωση των αποτελεσμάτων, πρόσθεσε.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι αναμένει τις επόμενες μέρες να επιτευχθούν συμφωνίες και για τις τηλεπικοινωνίες.

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, εκτίμησε ο κ. Θάτσι προσθέτοντας ότι στο ζήτημα της διοργάνωσης των δημοτικών εκλογών έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος με στόχο τη διασφάλιση της όσο το δυνατόν ευρύτερης συμμετοχής των Σέρβων.

Ο κ. Θάτσι ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για τα θέματα των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, όμως προηγουμένως πρέπει διευκρινιστούν ορισμένα θέματα.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι ανέφεραν ότι συζήτησαν και για την παρουσία της αστυνομία στο βόρειο Κόσοβο και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών όσον αφορά το ζήτημα των δικαστηρίων.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 27 Αυγούστου.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια σε ανακοίνωσή της μετά τις συνομιλίες τόνισε ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες δράσεις ώστε να υπάρξει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο στις 3 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση τις επόμενες εβδομάδες ώστε να διασφαλιστεί ο καλός ρυθμός που έχει επιτευχθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα