Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα τόσο για την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος όσο και για την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, καταγράφεται έντονη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και ενδείξεις για πρωτοβουλίες συμβιβασμού. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ «κλειδί» θεωρείται η δραματική μεταμεσονύκτια επικοινωνία Τσίπρα
- Γιούνκερ με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Σήμερα, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά εκ νέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

«Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για μια γραμμή συνομιλίας», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ίζα Μουσταφά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι και μετά την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας η Ευρώπη «δεν θα κόψει την γραμμή συνομιλίας με την Ελλάδα ,όπως είπε, -αυτό δεν συνηθίζεται στην ΕΕ».

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτηση σχετικά με το πώς εκτιμά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνομιλίες με την Αθήνα, τόνισε ότι «σήμερα το βράδυ, ακριβώς στις 24:00, ώρα κεντρικής Ευρώπης, εκπνέει το πρόγραμμα -και δεν γνωρίζω καμία άλλη "ανθεκτική" ένδειξη», ενώ πρόσθεσε: «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η τελευταία πρόταση της Επιτροπής, η οποία μου είναι γνωστή, είναι από την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας. Δεν έχω κάτι περισσότερο»κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν την παράταση του τρέχοντος προγράμματος λέγοντας ότι είναι πολύ αργά για παράταση.

Την ίδια ώρα, η Bild κάνει λόγο για πιθανότητα ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο ή σήμερα ή αύριο .

«Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή» για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και «ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, παραπέμποντας και στις χθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ.

Επιβεβαίωσε ότι χθες το βράδυ, λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η «τελευταία προσφορά» των Βρυξελλών προς την Αθήνα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Επιτροπής. Προσέθεσε ακόμη ότι επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες υπάρχουν και σήμερα χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα