Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων

Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, υπό διαφορετικά όμως δεδομένα, πολιτικά και οικονομικά, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα. Στις Βρυξέλλες και πάλι στραμμένο το διεθνές ενδιαφέρον, με τις σημερινές συνεδριάσεις του Eurogroup στις 2.00 το μεσημέρι και της Συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης στις 7.00 το απόγευμα -παρουσία των Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισεμπλουμ όχι όμως και της Κριστίν Λαγκάρντ- να

λαμβάνουν καθοριστικό χαρακτήρα για το μέλλον της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιθανό να προταθεί ένα μεταβατικό πρόγραμμα με δάνειο-γέφυρα που θα συνοδεύεται από μέτρα ώστε να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις και να δοθεί χρόνος για να επιτευχθεί συνολική συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες κατέθεσαν σχετική πρόταση στην Κομισιόν, ενώ ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Περιμένουμε συγκεκριμένες και σοβαρές προτάσει», είναι το μήνυμα της ΕΕ.


Νηφαλιότητα στις διαπραγματεύσεις εφεξής ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που νωρίτερα μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο. Ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένει να βρεθεί λύση απόψε, ενώ τόνισε όι υπάρχει σεβασμός ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές το τι σημαίνει το ΟΧΙ. Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν για τον Μάρτιν Σουλτς και τις παρεμβάσεις του υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επιβάλλεται να λέει τη γνώμη του. Απάντησε επίσης εμμέσως και στον Γιάνη Βαρουφάκη, που αποκάλεσε «τρομοκράτες» τους δανειστές, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί προσβολή για την Κομισιόν.

Σκληροί τόνοι από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που επιμένει ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν σκληρά μέτρα, ακόμα κι αν τα απέρριψαν με το δημοψήφισμα».

«Η αφερέγγυα Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από το παράλληλο νόμισμα, ενώ βρίσκεται στην Ευρωζώνη δίχως να διαθέτει πλέον ευρώ», δηλώνει στη Bild ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

Σε αντίθετο πνεύμα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, που δηλώνει: «Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, έστω και με κόστος. Κανείς δεν φεύγει από την Ευρωζώνη».

Την ίδια ώρα, διχασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους: «Κανένα κούρεμα χρέους», τονίζει ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Γιέργκ Σέλινγκ.

«Οι εταίροι στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να διαγράψουν κάποιο από το χρέος της Ελλάδας, μόνο όμως στην περίπτωση που η Αθήνα δεσμευόταν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμενά.

Λίγο νωρίτερα επίσης, και ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, είχε υπογραμμίσει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, δεν είναι ταμπού.

Στην ανάγκη να υπάρξει λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους επιμένουν και οι ΗΠΑ, με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρμπι.


Η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει νέο πακέτο προτάσεων ζητώντας σε σχέση με τις προτάσεις των δανειστών μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα ως την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ, μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, λιγότερες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Βάση της νέας ελληνικής πρότασης δεν είναι η τελευταία πρόταση Γιούνκερ αλλά το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών με πολλές εναλλακτικές, δήλωσε στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.


Εντείνεται, την ίδια ώρα, η πίεση προς την Αθήνα. Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA, στα ίδια επίπεδα με αυτά της 26ης Ιουνίου, κουρεύοντας ταυτόχρονα από αύριο την αξία των ενέχυρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να δανειοδοτηθούν.

Συμβολική κίνηση χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο Καθηγητής χρηματοοικονομικών Μιχάλης Γκλεζάκος μιλώντας στον Αθήνα 984 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου

Keywords
Τυχαία Θέματα