Επανεξέταση όρων για τις ελληνικές τράπεζες

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έκρουσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 'Αρντο Χάνσον.

Η ΕΚΤ, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα Wall Street Journal, θα μπορούσε να αναγκασθεί να επανεξετάσει τους όρους χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες,

εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας ή αν οι τράπεζές της δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσκομίσουν επαρκή ενέχυρα.

Ο Άρντο Χάνσον, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, δήλωσε ότι η χορήγηση της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες βασίζεται σε κανόνες. «Εξαρτάται από δύο παράγοντες: Η βοήθεια δίνεται σε φερέγγυες τράπεζες με επαρκή ενέχυρα», σημείωσε. «Εξετάζουμε τα θέματα της φερεγγυότητας των τραπεζών και της ποιότητας των ενεχύρων κάθε εβδομάδα και, εάν αυτά είναι εντάξει, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε βάση να ληφθεί διαφορετική απόφαση», συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν, εάν η ποιότητα των ενεχύρων ή η (προοπτική) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάξει, τότε αυτά τα λαμβάνεις υπόψη και επαναξιολογείς».

Τα σχόλια αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπονοούν ότι το ελληνικό πρόγραμμα του ELA - που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναλαμβάνει και τον πιστωτικό κίνδυνο - θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να ασκήσει βέτο στη χορήγηση του ELA με μία πλειοψηφία δύο τρίτων. Εάν το ελληνικό πρόγραμμα λήξει στο τέλος Ιουνίου χωρίς να υπάρχει μία νέα συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές, η αξία των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού πιθανότατα θα μειωνόταν, πλήττοντας έτσι την ποιότητα των ενεχύρων που προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα για να λάβουν χρηματοδότηση.

Ο κ. Χάνσον αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα πτώχευσης μίας χώρας εντός της Ευρωζώνης. «Αυτή είναι μία συζήτηση που θα μπορούσαμε να έχουμε, έχει ισχυρά και αδύνατα σημεία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα στη δυνατότητα μίας χώρας να πτωχεύσει «ενισχύει πραγματικά την υπευθυνότητα κάθε χώρας να διατηρήσει σε τάξη τα του οίκου της». Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν και θα ήταν το «ιδανικό σχέδιο» για μία χώρα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, «εάν φανεί ότι τα αποτρεπτικά μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, τότε έχει θετικά στοιχεία η ενίσχυση της πειθαρχίας της αγοράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα