Επεισόδια στην Τυνησία

Η αστυνομία πυροβόλησε σήμερα στον αέρα και έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδήλωση ανθρώπων που διαμαρτύρονταν κατά της κυβέρνησης της Τυνησίας, της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές, στην νότια πόλη Σίντι Μπουζίντ, από όπου είχε ξεκινήσει η εξέγερση στην χώρα το 2011.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ αφότου οι διαδηλωτές
προσπάθησαν να εμποδίσουν περιφερειακό αξιωματούχο να εισέλθει στο δημαρχείο της πόλης. Η αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση, έχει καλέσει σε πολιτική ανυπακοή και στην κατάληψη κυβερνητικών γραφείων.

Η Τυνησία αντιμετωπίζει ένα κύμα διαδηλώσεων υπέρ και κατά της κυβέρνησης όπως και μια αυξανόμενη απειλή για την ασφάλειά της.

Η δολοφονία του βουλευτή Μοχάμεντ Μπράχμι στις 25 Ιουλίου, η δεύτερη μιας προσωπικότητας της αντιπολίτευσης σε έξι μήνες, πυροδότησε την χειρότερη πολιτική κρίση στην χώρα από τις διαμαρτυρίες με τις οποίες ανατράπηκε ο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι το 2011.

Η αντιπολίτευση ζητεί την διάλυση της κυβέρνησης και της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία χρειάζεται λίγες μόνον εβδομάδες για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου Συντάγματος και ενός νέου εκλογικού νόμου.

Το Ενάχντα, το ισλαμικό κόμμα που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλώνει ότι θα διαπραγματευτεί την αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά έχει αρνηθεί την απομάκρυνση του πρωθυπουργού ή την διάλυση της Συντακτικής Συνέλευσης, λέγοντας ότι αυτά τα δύο συνιστούν την "κόκκινη γραμμή" γι' αυτό.

Παράλληλα με το κύμα διαδηλώσεων που αντιμετωπίζει η Τυνησία, οι ισλαμιστές μαχητές έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες και η τυνησιακή πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό έχουν εξαπολύσει σφοδρές επιδρομές σε κρυψώνες μαχητών κοντά στην μεθόριο με την Αλγερία.

Ο αλγερινός στρατός σκότωσε τρεις ενόπλους, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν στην Αλγερία από την Τυνησία, γράφει η εφημερίδα Ελ Χαμπάρ.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου βόρεια του Μπιρ ελ Άτερ, κοντά στο Όρος Σάαμπι στην Τυνησία, όπου ο τυνησιακός στρατός εξαπέλυσε την Πέμπτη "αεροπορική και χερσαία" επιχείρηση για την εξάρθρωση ένοπλης οργάνωσης που φέρεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγή της ασφάλειας, οι τρομοκράτες εντοπίστηκαν "μερικά λεπτά μετά την εισβολή τους στο αλγερινό έδαφος". "Οι ανταλλαγές πυρών διήρκεσαν δύο ώρες" και ακολουθήθηκαν από μια καταδίωξη, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Η επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής δεν κατέστη δυνατή από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με την Ελ Χαμπάρ, ο αλγερινός στρατός "κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσει στην ζωή τους ενόπλους αυτούς προκειμένου να μπορέσει να αποσπάσει πληροφορίες για τις ένοπλες οργανώσεις στο Όρος Σάαμπι".

Οι τρεις άνδρες, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, δεν ήταν Τυνήσιοι, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Η Αλγερία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία στην μεθόριο με την Τυνησία, παράλληλα με την τυνησιακή επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον αλγερινό Τύπο, περισσότεροι από 6.500 στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων μέλη των ειδικών δυνάμεων, αναπτύχθηκαν για να διασφαλιστεί η μεθόριος και να διοργανωθούν κοινές επιχειρήσεις με τον τυνησιακό στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα, οκτώ Τυνήσιοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα κοντά στο Όρος Σάαμπι, όπου ο τυνησιακός στρατός προσπαθεί εδώ και μήνες να εξουδετερώσει ενόπλους που είναι ύποπτοι για σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα