Επεισόδια στο Μπέλφαστ

Τουλάχιστον 16 αστυνομικοί τραυματίστηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις με διαδηλωτές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας σε μια διαμάχη που συνεχίζεται για τους δεσμούς της επαρχίας με τη Βρετανία.

Περίπου 1.000 οπαδοί της προσάρτησης στη Βρετανία διαδήλωσαν ειρηνικά στην αρχή έως ότου συνάντησαν μια ομάδα ιρλανδών εθνικιστών στο ανατολικό τμήμα της πόλης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις.

Η

αστυνομία επιχείρησε να ελέγξει τη βία με κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και κροτίδες και πυρπολώντας αυτοκίνητα.

Δύο από τους τραυματίες αστυνομικούς χρειάστηκε να οδηγηθούν στο νοσοκομείο.

Οιδιαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από έξι εβδομάδες όταν το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο υπάρχει τώρα μια πιο ισχυρή παράταξη των καθολικών,ψήφισε να αναρτάται η βρετανική σημαία μόνο ορισμένες ημέρες. Προηγουμένως η σημαία αναρτάτο κάθε μέρα.

Οι προτεστάντες θεωρούν την κίνηση αυτή ως επίθεση εναντίον των δεσμών της περιοχής με τη Βρετανία. Πολλοί καθολικοί θα προτιμούσαν να αφήσουν τη Βρετανία και να ενωθούν με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Περίπου 70 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Άλλοι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις την Παρασκευή, δήλωσε η αστυνομία.

Η αστυνομία ανέφερε πως πολλές μεγάλες διασταυρώσεις έχουν αποκλειστεί από διαδηλωτές.

ΗBelfast Telegraph ανέφερε επίσης ότι ανακαλύφθηκε βόμβα σε ένα δρόμο. Ηκυκλοφορία των αυτοκινήτων περιορίστηκε δραστικά λόγω των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων και πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη για να αποφύγουν τη βία.

Υπήρξε επίσης μια επιτυχής προσπάθεια να μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε μια ζώνη για πάρτι στην προσπάθεια να χαλαρώσει η ένταση.

Πολλοί διαδηλωτές χαρακτηρίζουν την απόφαση για τη σημαία ένα πολύ προχωρημένο βήμα, με τους εθνικιστές προτεστάντες, που παραδοσιακά ασκούσαν μεγαλύτερη πολιτική εξουσία στην περιοχή, να λένε πως περιθωριοποιούνται όλο και περισσότερα μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998, η οποία μέχρι πρόσφατα έμοιαζε να οδηγεί την περιοχή στο δρόμο προς την ειρήνη.

Μια σύνοδος κορυφής προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση σχεδιάζεται για την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον, τον αναπληρωτή του Μάρτιν ΜακΓκίνες από το Σιν Φέιν, το κυριότερο καθολικό κόμμα, την υπουργό Βόρειας Ιρλανδίας της Βρετανίας Τερέζα Βίλιερς και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ίμον Γκίλμορ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα