Επένδυση για την προστασία της Μ. Θάλασσας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επένδυση, αξίας άνω των 145 εκατομμυρίων ευρώ (κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής), για ένα περιβαλλοντικό έργο που στοχεύει στην προστασία των ακτών της Μαύρης Θάλασσας στη νοτιοανατολική Ρουμανία, μιας περιοχής που προσελκύει περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα, το έργο θα επικεντρωθεί σε πέντε περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο φαινόμενο της διάβρωσης κατά μήκος 7,3 χιλιομέτρων ακτής.

Στους

βασικούς άξονες του έργου περιλαμβάνονται οι επενδύσεις στις υποδομές προστασίας των ακτών, καθώς και η προμήθεια ποσοτήτων άμμου στις παραλίες, με στόχο να σταματήσει η διαδικασία διάβρωσης.

Το έργο είναι παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην περιβαλλοντική προστασία, όσο και την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής, δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιόχανες Χαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι επενδύσεις κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, που εντάσσονται στο πεδίο δράσης του έργου, θα συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της διάβρωσης, με τρόπο που θα ωφελήσει τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες. Επίσης, οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα βελτιώσουν την "ελκυστικότητα" της περιοχής ως προς την υλοποίηση επενδύσεων και την αύξηση του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, θα αυξηθεί η περιοχή των παραλιών κατά 33 εκτάρια μέχρι το 2015 και περίπου 278.000 κάτοικοι θα ωφεληθούν από τις διαδικασίες αποκατάστασης και της δημιουργίας νέων υποδομών. Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν 250 θέσεις εργασίας από το έργο.

Το σύνολο της επένδυσης που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του έργου διαμορφώνεται στα 170 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 145 εκ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Συνοχής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα