Επί τάπητος το μεταναστευτικό

Το προσφυγικό ρεύμα τίθεται πλέον στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της ευρωπαϊκής ατζέντας, με φόντο τις πρωτοφανείς τραγωδίες των τελευταίων ημερών. Η σημερινή έκτακτη σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες θα γίνει υπό την πίεση της κρισιμότητας της κατάστασης και της κραυγής απόγνωσης και πένθους χιλιάδων ανθρώπων, που κατάφεραν να περάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχοντας όμως ζήσει το δράμα των ναυαγίων στη Μεσόγειο. Οι πληροφορίες που

έρχονται στο φως της δημοσιότητας πριν από τη σύνοδο, όσον αφορά το προσχέδιο της απόφασης, προκαλούν όμως περαιτέρω ερωτήματα.

Ενδεικτικό ότι ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα είναι ακόμη και στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των παράνομων διακινητών και των σκαφών που αυτοί χρησιμοποιούν.

Μόνον 5.000 θέσεις πρόσφυγες, από τις χιλιάδες που θα επιχειρήσουν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο, θα καταστεί δυνατό να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη. Αυτό προβλέπει το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που θα συζητηθεί σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως αποκαλύπτει η βρετανική Guardian. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται ακόμα να συμφωνήσουν για άμεση έναρξη των προετοιμασιών για συστηματικό εντοπισμό, κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών πριν από τη χρησιμοποίησή τους από τους διακινητές ανθρώπων, ενώ δεσμεύονται επίσης για την παροχή αυξημένης επείγουσας βοήθειας προς τις χώρες μέλη της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν την επικίνδυνη διέλευση τη Μεσογείου φέτος και χιλιάδες θα χάσουν τη ζωή τους, εάν δεν γίνει τίποτε για την αντιμετώπιση αυτών που οργανώνουν τη διακίνηση των ανθρώπινων όντων, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας του ΟΗΕ.

Την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας παράλληλα να επιμεριστούν οι επιπτώσεις των μεταναστευτικών ροών, ενώ θα επιμείνει και στην ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού.

Διακόσιοι είκοσι μετανάστες αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Κατάνης στη Σικελία, οι πιο πρόσφατες αφίξεις σε ένα συνεχιζόμενο κύμα μεταναστών, που μπορεί να φτάσει και τις 5.000 την εβδομάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις προβολές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.Η περιπολία Denaro της Guardia di Finanza (οικονομική αστυνομία) οδήγησε νωρίς το πρωί στο σικελικό λιμάνι τους μετανάστες αυτούς, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, τους οποίους διέσωσε στη θάλασσα περίπου 40 χλμ. ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να μεταρρυθμιστεί επειγόντως, γράφει ο βρετανός οικονομολόγος Πολ Κόλιερ στον ιστότοπο Social Europe.

Φωτογραφία: guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα