Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει Eurogroup

Σε θετικό κλίμα έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά μαζί με τις μεταφράσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνομιλία ήταν στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και

την Ευρωζώνη.Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και θα συζητήσει τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- για μία συμβιβαστική και έντιμη λύση για όλες τις πλευρές στην σημερινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

O Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε εχθές και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος με τη σειρά του είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν πρέπει να πούμε πολύ γρήγορα ένα ναι ή ένα όχι στην Ελλάδα» δήλωσε νωρίτερα ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα». «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη νέα στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως σημείο έναρξης για τις διαπραγματεύσεις και όχι να την απορρίπτουμε δημοσίως εκ των προτέρων», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε απόκλιση από τις προηγούμενες ανακοινώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κομισιόν θα έπρεπε να δώσουν την ευκαιρία για μία σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα πριν να απορρίψουν την πρόταση της Αθήνας.

Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η γερμανική πλευρά δεν μπορεί να πεί "ναι" στην ελληνική πρόταση», διευκρινίζοντας ότι οι όποιες προτάσεις πρέπει να χρηματοδοτούνται από την ίδια την Ελλάδα, δηλ. να μην συνεπάγεται περαιτέρω χρηματοδότηση.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για την δημοσιονομική πολιτική Λόταρ Μπίντινγκ καλωσόρισε την "υποχώρηση", όπως είπε, της ελληνικής κυβέρνησης και έκανε λόγο για «δείγμα επιστροφής στην Αθήνα της λογικής και της αξιοπιστίας απέναντι στις συμφωνίες». Το SPD «θα μπορούσε να στηρίξει στην Βουλή σε μια παράταση μιας ελαφράς διαφοροποίησης του ισχύοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μπίντινγκ και πρότεινε σε αυτή τη βάση το Eurogroup να σκεφθεί εκ νέου πώς θα χαλαρώσει λίγο το βάρος για την Ελλάδα. Μια πιθανότητα θα ήταν να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα στους προϋπολογισμούς του 2015 και 2016.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι, λίγο μετά την υποβολή επίσημου αιτήματος από την Αθήνα προς τον πρόεδρο του Eurogroup για επέκταση της δανειακής σύμβασης, το Βερολίνο το απέρριψε με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Martin Jaeger να αναφέρει ότι το ελληνικό σχέδιο επιδιώκει χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς εκπλήρωση του προγράμματος. Επίσης, τόνισε ότι η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τα συμφωνηθέντα κριτήρια του Eurogroup, ενώ προσθέτει ότι δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα