Επικριτικός ο Βάιντμαν

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν επέκρινε σήμερα τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας ότι αποδυναμώνουν την αρχή της επιβολής προϋποθέσεων η οποία πρέπει, όπως είπε, να πρυτανεύει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή βοήθεια.

"Η αρχική ιδέα, η οποία προβλέπει την παροχή βοήθειας ως έσχατη λύση, και σε αντάλλαγμα αυστηρούς όρους και έλεγχο, έχει καταστεί λίγο ακόμη πιο χαλαρή, η ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και τον έλεγχο μετατοπίζεται

προς μια αμοιβαιοποίηση (των κινδύνων)", αναφέρει ο Γενς Βάιντμαν σε ομιλία που θα εκφωνήσει στο Βερολίνο, το κείμενο της οποίας διανεμήθηκε εκ των προτέρων.

Την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να επιτρέψουν, υπό όρους, μια απ' ευθείας χρήση των ευρωπαϊκών ταμείων αρωγής ΕΤΧΣ και ΕΜΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άμεσα, και δέχτηκαν να χαλαρώσουν τους όρους της αγοράς του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από τα ίδια ταμεία.

Σε αμφότερα τα θέματα, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υποχώρησε στις πιέσεις των εταίρων της, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας. Όμως με αυτό δεν συμφωνεί ο Βάιντμαν, ο οποίος αποφεύγει να κρίνει με πολύ σκληρό τρόπο τις αποφάσεις οι οποίες, κατά την άποψή του, προσφέρουν "ένα ευρύ περιθώριο ερμηνείας".

Αλλά σε γενικές γραμμές, δεδομένου ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ είναι πρόθυμα να παραιτηθούν από την κυριαρχία τους στον προϋπολογισμό, "οποιαδήποτε ανακοίνωση νέων οικονομικών ενισχύσεων πρέπει να εξεταστεί με κριτικό μάτι" εκτιμά ο Βάιντμαν.

Μια τραπεζική εποπτεία κοινή για το σύνολο της ζώνης του ευρώ, άλλο στοιχείο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, είναι σίγουρα κατ' αρχήν κάτι το καλό, αλλά "και αυτό επίσης θα εξαρτηθεί από την πρακτική εφαρμογή του και την διαδοχή των διαφόρων σταδίων", πρόσθεσε.

Ο Βάιντμαν και το ίδρυμά του είναι πολύ επικριτικοί προς την πολιτική διάσωσης της ζώνης του ευρώ, που υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια, εκτιμώντας ότι κινείται προς μια αμοιβαιοποίηση του χρέους και κινδύνους που δεν είναι συμβατοί με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Για το λόγο αυτό "το ερώτημα που τίθεται όλο και περισσότερο είναι, αν το τρέχον πλαίσιο εξακολουθεί να ισχύει", εκτιμά ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, "όχι επειδή δεν έχει προσαρμοστεί, αλλά επειδή απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από αυτό".

Keywords
Τυχαία Θέματα