Επιμένει ο Σόιμπλε στην σκληρή πολιτική

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βεβαιώνει ότι η ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι αντιφατικές έννοιες και περιγράφει τρόπους για τη συνύπαρξή τους σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos.
Μία οικονομική ανάπτυξη «ισχυρή και επί σταθερής βάσεως» δεν έρχεται «σε καμία περίπτωση σε αντίφαση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία έχει καθυστερήσει υπερβολικά και την οποία πλέον οι ευρωπαϊκές

κυβερνήσεις εφαρμόζουν με επιμονή. Αντίθετα ενισχύουν η μία την άλλη», γράφει ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας.


Αποδοκιμάζοντας για μία ακόμη φορά μία ανάπτυξη που θα χρηματοδοτείται με τη δημιουργία ελλειμμάτων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι «ένας προϋπολογισμός που έχει ευφυώς εξυγιανθεί δημιουργεί εμπιστοσύνη χωρίς την οποία η κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι αδιανόητες. Ως προς την ανάπτυξη, συμμετέχει στην δημοσιονομική εξυγίανση μέσω του περιορισμού των κρατικών δαπανών και της σταθεροποίησης των κρατικών εσόδων».

Μία ημέρα πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον Φρανσουά Ολάντ και τη συνάντηση «γνωριμίας» που θα έχουν αύριο το απόγευμα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβάλλει μέσω του άρθρου του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα τις αρετές του γερμανικού μοντέλου που βασίζεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Ένα από τα μαθήματα της κρίσης είναι ότι τα μέλη της νομισματικής ένωσης οφείλουν να εργασθούν αδιάλειπτα για την σύγκλιση των εθνικών οικονομιών τους. Αλλά οφείλουν επίσης να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, μία απαίτηση που συχνά αγνοήθηκε στο παρελθόν. Κάθε βιώσιμη ανάπτυξη βασίζεται σε αυτήν την ανταγωνιστικότητα», τονίζει.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει έτοιμος να μελετήσει τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην ώθηση της ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει επίσης να συζητηθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, γράφει, ενώ προειδοποιεί ότι η ανάμειξη του κράτους στην οικονομία μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τις επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα