Επίσκεψη Κάμερον στην Ινδία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφθασε σήμερα στην Ινδία με πρώτο σταθμό την οικονομική πρωτεύουσα Βομβάη, με στόχο να ενισχύσει τις οικονομικές ανταλλαγές, μια επίσκεψη που πραγματοποιείται εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς που αφορά ελικόπτερα που κατασκευάστηκαν στη Βρετανία και πωλήθηκαν στην Ινδία.

Είναι η δεύτερη επίσκεψη στην Ινδία του Κάμερον ως πρωθυπουργού, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ η οποία είχε επίσης παρόμοια εμπορική αποστολή. Το ταξίδι του Κάμερον υπογραμμίζει πως τα ευρωπαϊκά
κράτη που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους επιδιώκουν τη συνεργασία με μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως.

«Έφερα μαζί μου τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία βιομηχάνων και είμαι πράγματι περήφανος που τούς έφερα εδώ για να συζητήσουν τους Ινδούς επιχειρηματίες και για τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των χωρών μας», είπε ο Κάμερον δίνοντας το στίγμα της επίσκεψής του.

Είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία που συνοδεύει ποτέ Βρετανό πρωθυπουργό στο εξωτερικό, με διευθύνοντες συμβούλους από τουλάχιστον 100 ομίλους, τέσσερις υπουργούς και εννέα βουλευτές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι είναι περήφανος που ινδικές εταιρίες όπως ο όμιλος ΤΑΤΑ, στον οποίο ανήκει η Jaguar Land Rover, έχουν ένα ισχυρό μερίδιο στη βρετανική αγορά, τονίζοντας ωστόσο ότι αναμένει ότι θα υπάρχει αμοιβαιότητα.

«Η Βρετανία είναι μια ανοικτή οικονομία και ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις αυτού του τύπου. Με τη σειρά μου, πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουμε μια συζήτηση για το άνοιγμα της ινδικής οικονομίας, για να γίνουν ευκολότερες οι επενδύσεις εδώ, να επιτραπεί σε εταιρίες ασφαλιστικές και τραπεζικές να κάνουν περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις», τόνισε.

Ο Κάμερον έχει στόχο να διπλασιάσει την αξία των εμπορικών ανταλλαγών με την Ινδία και από 11,5 δισεκατομμύρια στερλίνες (13,4 δισεκατομμύρια ευρώ) που ανέρχονταν το 2010, να αυξηθούν στα 23 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2015.

Σε ομιλία του στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου του ομίλου προϊόντων ευρείας κατανάλωσης Hindustan Unilever, μέρος του οποίου έχει ο Βρετανο-ολλανδικός όμιλος Unilever, ο Κάμερον εκτίμησε ότι η «ανάπτυξη της Ινδίας θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα αυτού του αιώνα. Η Βρετανία θέλει να είναι εταίρος σας», τόνισε.

Έπειτα από συναντήσεις με επιχειρηματίες στη Βομβάη σήμερα, ο Κάμερον θα ταξιδέψει αεροπορικώς στο Νέο Δελχί όπου θα συναντήσει τον ομόλογό του Μανμοχάν Σινγκ και τον πρόεδρο Πρανάμπ Μουκχερζί.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω σκανδάλου στον αεροναυτικό τομέα, κι ενώ ο Κάμερον αναμένεται να εκθειάσει στους συνομιλητές του τις αρετές του Typhoon, που κατασκευάζεται από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurofighter (στην οποία μετέχει η βρετανική BAE Systems), παρά τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ινδίας και της γαλλικής Dassault για την προμήθεια του ινδικού στρατού με 126 μαχητικά αεροσκάφη Rafale έναντι συμβολαίου ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε μια διαδικασία ακύρωσης του συμβολαίου ύψους 748 εκατομμυρίων δολαρίων (560 εκατομμύρια ευρώ) με την ιταλική Finmeccanica, για την προμήθεια 12 ελικοπτέρων, μετά την αποκάλυψη υπόθεσης δωροδοκίας Ινδών αξιωματούχων από τον ιταλικό όμιλο.

Συνεπώς αυτά τα ελικόπτερα AgustaWestland, της Βρετανο-ιταλικής θυγατρικής της Finmeccanica, κατασκευάζονται στη νοτιοδυτική Βρετανία. Τρία έχουν ήδη παραδοθεί στην Ινδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα