Επιστρέφει το Grand Prix Μαρία Κάλλας - Πιάνο

O διεθνής διαγωνισμός Grand Prix Μαρία Κάλλας - πιάνο, επιστρέφει μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια σιωπής και διοργανώνεται από τις 15 έως τις 24 Μαϊου, από το καλλιτεχνικό κέντρο Athenaeum και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας είναι μία γέφυρα με την παγκόσμια κοινότητα της τέχνης του πιάνου και της όπερας και στα 38 χρόνια διοργάνωσης των ετήσιων διαγωνισμών, εναλλάξ για το πιάνο και την όπερα, έχουν προσκληθεί
και φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, ως μέλη των Διεθνών Κριτικών Επιτροπών, περισσότερες από 320 από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες όλου του κόσμου και έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2000 νέοι καλλιτέχνες.

Στο φετινό 39ο Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας, επιλέχθηκε να πάρουν μέρος νέοι σολίστες, (έως 32 ετών), από την Ελλάδα την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ταϊβάν και την Ν. Κορέα, οι οποίοι απαιτείται να ερμηνεύσουν 7 κοντσέρτα και να διαγωνιστούν σε κύκλο ρεσιτάλ με μεγάλα και απαιτητικά έργα.

"Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το Grand Prix Μαρία Κάλλας, ξαναζωντανεύει φέτος στην Αθήνα, αφιερωμένο στην τέχνη του πιάνου. Ο μουσικός διαγωνισμός, που ξεκίνησε το 1975 και συμπληρώνει φέτος 39 χρόνια ζωής, είναι αφιερωμένος από το 1977 στη μνήμη της απόλυτης ντίβας στο χώρο του λυρικού θεάτρου, Μαρίας Κάλλας, και στοχεύει στην ανακάλυψη ταλέντων και την παρουσίασή τους στο ευρύτερο κοινό", ανέφερε στον χαιρετισμό που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και συμπλήρωσε "η ένταξη του θεσμού σε δράσεις ΕΣΠΑ αξιοποιεί δυναμικά τους οικονομικούς πόρους συμβάλλοντας στην πνευματική ενδυνάμωση του κοινού μέσα από το λυρικό τραγούδι και το πιάνο".

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ντμίτρι Μπασκίροφ, μιλώντας για τη διοργάνωση, στη συνέντευξη Τύπου στο Ιδρυμα Κακογιάννη, είπε μεταξύ άλλων: "Αισθάνομαι μεγάλη ευτυχία από τα βάθη της καρδιάς που το Athenaeum και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διέσωσαν το διαγωνισμό. Είναι ένα καινούριο βήμα, μια νέα εποχή για αυτήν την καταπληκτική διοργάνωση και είμαι πολύ περήφανος για τις κυρίες Ψυχούλη και Κουκουράκη που την δημιούργησαν και την στηρίζουν. Πρόκειται για μία αναγέννηση και μια πολύ δυνατή επάνοδο" και συμπλήρωσε: "Δυστυχώς δεν έτυχε να παρακολουθήσω συναυλία της Μαρίας Κάλλας ποτέ. Ήταν μια μοναδική προσωπικότητα με πολύ εσωτερική δύναμη. Όταν την ακούει κανείς, σε ηχογραφήσεις πια, αντιλαμβάνεται την ένταση της μουσικότητάς της. Γι' αυτό το λόγο θεωρώ ότι το όνομα του διαγωνισμού δεν είναι τυχαίο. Πρέπει όλοι οι σημερινοί πιανίστες να ακούσουν την Μαρία Κάλλας για να μάθουν να "τραγουδούν" στο πιάνο".

Ο διακεκριμένος Έλληνας πιανίστας και μέλος της κριτικής επιτροπής Γιάννης Βακαρέλλης, μιλώντας για την πρόεδρο και την γ.γ του Athenaeum, Λούλη Ψυχούλη και την Άννα Κουκουράκη αντίστοιχα, τόνισε: "τις ευχαριστώ που σε μια τόσο δύσκολη εποχή κράτησαν ζωντανό τον διαγωνισμό Grand Prix Μαρία Κάλλας, ο οποίος είναι ο καλύτερος καθρέφτης της χώρας μας".

"Όλοι χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε στα ναι και τα όχι, κυρίως δε στα όχι στους καιρούς που ζούμε, αλλά αξίζει τον κόπο να σκεφτούμε ότι ένας σπόρος για να αναπτυχθεί και να γίνει δέντρο χρειάζεται μοναχά μία σχισμή στο τσιμέντο", τόνισε ο Γιώργος Λαζαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και μέλος της κριτικής επιτροπής.

Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή αποτελούν οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες:

Ντμίτρι Μπασκίροφ πρόεδρος (Γεωργία)

Αντρέα Μπονάτα (Ιταλία)

Λίλια Μπογιατζίεβα (Βουλγαρία)

Κλάους Κάουφμαν (Γερμανία)

Γεώργιος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (Ελλάδα)

Εμανουέλ Μερσιέ (Γαλλία)

Μύρων Μιχαηλίδης (Ελλάδα)

Χουσεΐν Σερμέτ (Τουρκία)

Γιάννης Βακαρέλης (Ελλάδα)

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα