Επιταχύνεται η δημιουργία του Κτηματολογίου

Με στόχο την επιτάχυνση της δημιουργίας του Κτηματολογίου και με βάση τη γνωμοδότηση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, που εργάστηκαν πρόσφατα για το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργείται το προσεχές διάστημα επιτροπή, η οποία θα εξετάσει, με όρους μάνατζμεντ το εγχείρημα της συνένωσης κάτω από ένα ενιαίο κέλυφος, της Κτηματολόγιο ΑΕ με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ). Αυτό ανακοίνωσε,
σήμερα, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Η συνένωση των δύο οργανισμών καθίσταται, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, επιτακτική ανάγκη, καθώς παρατηρούνται ήδη σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται να μην μπορεί να ολοκληρωθεί ως το 2020, όπως προκύπτει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Αιτία είναι αφενός μεν, η εκ παραλλήλου λειτουργία των δύο οργανισμών, που πολλές φορές καθίσταται προβληματική, αφού οι αρμοδιότητές τους σε πολλές περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται ή συγκρούονται, χωρίς να υπάρχει η αναγκαία δικτύωσή τους, και αφετέρου, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας των έντεκα φάσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός δασικού χάρτη, σε συνδυασμό με τις πολύ «βαριές» τεχνικές προδιαγραφές των μελετών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί πρόκειται να στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες: ο ένας αφορά στη χαρτογράφηση και τα γεωχωρικά δεδομένα και ο άλλος στο Κτηματολόγιο.

Η εποπτεία και ο έλεγχος της επιτροπής που θα μελετήσει το εγχείρημα για τη συνένωση, θα ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, σε συνδυασμό με την εμπειρογνωμοσύνη της Task Force, ενώ για το νομικό καθεστώς του νέου φορέα θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο νέος φορέας πρόκειται να μελετήσει το σύστημα και να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των δασικών χαρτών, της χαρτογράφησης κλπ, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Ο κ. Λιβιεράτος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το έργο του Κτηματολογίου δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό και ότι οι προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται και η μετατροπή των Υποθηκοφυλακίων σε κτηματολογικά γραφεία, ενώ στόχος είναι ο ορθολογικός χειρισμός, η ψηφιοποίησή τους και η απλούστευση της λειτουργίας τους, στα πρότυπα των ΚΕΠ.

Όσον αφορά το Ρυθμιστικό Σχέδιο, αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο, θα πρέπει να είναι λιτό και με χαρακτήρα νόμου- πλαισίου, ώστε η ανάπτυξη να μη «φοβάται» το περιβάλλον και το αντίστροφο, όπως είπε.

Αναφορικά με τα θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας, αυθαιρέτων, ο υπουργός επισήμανε τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη.

Υπό διαμόρφωση είναι, εξάλλου, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης έχει τελειώσει και έχει κατατεθεί, αν και εκφράζεται σκεπτικισμός από ορισμέ
Keywords
Τυχαία Θέματα