Έρευνα για επιβλαβή ουσία σε αναψυκτικά

Τη διερεύνηση καταγγελιών για επιβλαβή ουσία που φέρεται να εντοπίστηκε σε παρτίδα αναψυκτικών της Coca cola, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Η κ. Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να εντοπιστεί αν προκύπτει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το ενδεχόμενο ύπαρξης επιβλαβούς ουσίας, στην επίμαχη παρτίδα του αναψυκτικού, ή από υποβαθμισμένο ποιοτικά προϊόν.

Το
δημοσίευμα επικαλούμενο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ, ανέφερε ότι έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών εντοπίστηκαν κουτιά αναψυκτικών που περιείχαν τύπους της ουσίας διχλωροφαινόλης.

Πρόκειται για ένα χλωριωμένο παράγωγο της φαινόλης με μοριακό τύπο C6H4Cl2O. Η 2,4-DCP χρησιμοποιείται κυρίως ως ενδιάμεσο για την παρασκευή του ζιζανιοκτόνου 2,4 διχλωροφαινοξυοξεϊκού οξέος (2,4-D). Εάν είναι υγρό (λιωμένο) το 2,4-DCP απορροφάται εύκολα από το δέρμα και η επαφή με μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία. Εάν είναι στερεό, το 2,4-DCP δεν απορροφάται εύκολα μέσω του δέρματος, αλλά προκαλεί κυρίως στιγμιαία νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη και ανεπάρκεια άλλων οργάνων.

Κατά το δημοσίευμα, ουδείς γνωρίζει πώς αναμείχθηκε αυτή η ουσία στο αναψυκτικό, που παράγεται στην Κρήτη.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι παρά έγκαιρες προσπάθειες του ΕΦΕΤ, προκειμένου να αποσυρθούν τα κουτιά Coca-Cola classic (όχι light και Zero) και Sprite, φαίνεται πως καταναλώθηκαν περίπου 100.000 μονάδες.

Επισημαίνεται επίσης ότι έως σήμερα, 50 ημέρες από την 21η Φεβρουαρίου, οπότε ο ΕΦΕΤ ανακάλυψε επικίνδυνα αναψυκτικά της Coca-Cola και της Sprite σε όλη τη χώρα, η εταιρεία εμφιάλωσης Coca-Cola 3E δεν έχει στείλει ακόμα τα τελικά στοιχεία των αποσύρσεων των επίμαχων προϊόντων.

Τονίζεται, επίσης, στο δημοσίευμα ότι κατά πληροφορίες η εταιρεία δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει σε ποιες περιοχές καταναλώθηκε το 12% της συνολικής ποσότητας που αντιστοιχεί σε περίπου 100.000 κουτιά πανελληνίως.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο ΕΦΕΤ έχει δεσμεύσει και απαιτεί την καταστροφή 150 τόνων ζάχαρης από το Βέλγιο και τη Βουλγαρία, ζάχαρη την οποία η εταιρεία χρησιμοποίησε στα αναψυκτικά της. Κι αυτό παρά την αρχική απροθυμία της εταιρείας να πράξει κάτι τέτοιο, λόγω της μεγάλης αξίας της ποσότητας.

Τέλος, στο δημοσίευμα συμπεριλαμβάνονται καταγγελίες εργαζομένων της πολυεθνικής, σύμφωνα με τους οποίους στην Ελλάδα διακινούνται χιλιάδες αναψυκτικά προερχόμενα από τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των μονάδων της 3Ε σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, που θεωρούνται υποδεέστερα ποιοτικά σε σχέση με τα ελληνικά αναψυκτικά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εφημερίδα: «Εξωτερικά, τα δύο μπουκάλια είναι ίδια, αλλά η διαφορά τους βρίσκεται στο πλαστικό καπάκι. Στο μεν βουλγάρικο απεικονίζεται το "ΕΕ", ενώ στο πώμα του ελληνικού μπουκαλιού αναγράφεται ότι το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και την Κύπρο» μας
Keywords
Τυχαία Θέματα