Έρευνα σε βάρος του Κίνας Χου Ζιντάο

Η ισπανική δικαιοσύνη αποδέχθηκε να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στα πλαίσια μίας αγωγής που έχει καταθέσει από το 2006 μία οργάνωση υπέρ του Θιβέτ για πράξεις «γενοκτονίας» τις δεκαετίες 1980-1990 στην επαρχία αυτή, προκύπτει από σημερινή απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, που είναι αρμόδιο για την αναψηλάφηση υποθέσεων για εγκλήματα του παρελθόντος, έκρινε αποδεκτή την προσφυγή της Επιτροπής Στήριξης του Θιβέτ
(CAT) να επεκταθεί η αγωγή και κατά του Χου Ζιντάο, με το σκεπτικό ότι ο πρώην πρόεδρος δεν καλύπτεται πλέον από την ασυλία που περιβάλλει το αξίωμα.

Η αγωγή στρέφεται ήδη εναντίον άλλων επτά Κινέζων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του πρώην προέδρου Ζιανγκ Ζεμίν και του πρώην πρωθυπουργού Λι Πενγκ, για «γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασανιστήρια και τρομοκρατία κατά του θιβετιανού λαού» στις δεκαετίες 1980-1990.

Τον Ιούνιο, ο ανακριτής Ισμάελ Μορένο είχε αρνηθεί να επεκτείνει την αγωγή και κατά του Χου, ο οποίος εγκατέλειψε την εξουσία το 2012.

Απεναντίας, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να δικαιώσει την CAT και να διατάξει έρευνα κατά του Κινέζου πρώην ηγέτη. Όπως υποστήριξε, υιοθετώντας τα επιχειρήματα των εναγόντων, ο Χου «είχε την αρμοδιότητα και την ικανή εξουσία για να φέρει σε πέρας μία σειρά πράξεων και επιχειρήσεων (. . .) εναντίον του θιβετιανού λαού».

Επιπλέον, η θέση του αυτή επιβαρύνεται «διότι ήταν γραμματέας του ΚΚ Κίνας στην περιοχή του Θιβέτ κατά τις διάφορες επιχειρήσεις καταστολής στην συγκεκριμένη επαρχία κατά την περίοδο 1988-1992».

Προς επίρρωση της απόφασής του το Ανώτατο Δικαστήριο υπενθυμίζει την ύπαρξη αποφάσεων του ΟΗΕ, με τις οποίες αναγνωρίζεται πως «οι κινεζικές αρχές είχαν αποφασίσει να εκτελέσουν μία σειρά από πράξεις που απέβλεπαν στην εξάλειψη της ιδιαιτερότητας και την ύπαρξης του θιβετιανού κράτους και να επιβάλουν στρατιωτικό νόμο, διαμέσου εξαναγκασμένων εκτοπίσεων πληθυσμού, επιχειρήσεων μαζικής στείρωσης, και βασανισμών των αντιφρονούντων».

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιολόγησε την αρμοδιότητά του να διατάξει έρευνα βάσει του γεγονότος ότι ένας από τους ενάγοντες, ο Θιβετιανός εξόριστος Θουμπτέν Γουανγκτσέν έχει ισπανική υπηκοότητα και λόγω του γεγονότος ότι η κινεζική δικαιοσύνη δεν έχει διατάξει έρευνες για τις κατηγορίες αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα