Στα χέρια των νοσηλευτών η ζωή
Οι
Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε πρόσθετο χειρουργημένο ασθενή που επιβαρύνει τον καθημερινό φόρτο εργασίας μιας νοσοκόμας, αυξάνεται 7% κατά μέσο όρο η πιθανότητα θανάτου του μέσα στον επόμενο μήνα. Αν όμως υπάρξει μια αύξηση κατά 10% του νοσηλευτικού προσωπικού που είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών νοσηλευτικής, τότε ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 7%.
«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω των περικοπών του νοσηλευτικού προσωπικού στο πλαίσιο των πρόσφατων μέτρων λιτότητας και, παράλληλα, δείχνουν ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των νοσηλευτριών μπορεί να μειώσει τους θανάτους στα νοσοκομεία», δήλωσε η 'Αϊκεν.
Το μέσο ποσοστό θανάτου των ασθενών κατά το πρώτο μήνα μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είναι χαμηλό, κυμαινόμενο από 1% έως 1,5% ανάλογα με τη χώρα. Όμως σε κάθε χώρα το ποσοστό θανάτων διαφέρει από χώρα σε χώρα, από κάτω του 1% έως πάνω από 7%. Οι ερευνητές συσχετίζουν αυτή την «ψαλίδα» και με το επίπεδο (αριθμητικά και ποιοτικά) του νοσηλευτικού προσωπικού σε κάθε νοσοκομείο, καθώς εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις.
Αναλυτικότερα, η μέση αναλογία ασθενών ανά νοσηλευτή κυμαίνεται από 12,7 στην Ισπανία έως 5,2 στη Νορβηγία, Από την άλλη, ενώ στη Νορβηγία και στην Ισπανία, όλο σχεδόν το νοσηλευτικό προσωπικό είναι πανεπιστημιακής εκπαίδετυσης, στα νοσοκομεία της Βρετανίας και της Ελβετίας τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά είναι μόνο 28% και 10% αντίστοιχα.
Η μελέτη δείχνει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μη βγουν ζωντανοί από το νοσοκομείο, έχουν οι ασθενείς που κάνουν χειρουργική επέμβαση σε νοσκομεία που έχουν την μεγαλύτερη αναλογία ασθενών ανά νοσηλευτή (άρα ο τελευταίος είναι παραφορτωμένος) και ταυτόχρονα όπου οι νοσηλευτές δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Έτσι, στα νοσοκομεία όπου οι νοσηλευτές φροντίζουν κατά μέσο όρο έξι ασθενείς και έχουν πτυχίο πανεπιστημίου σε ποσοστό τουλάχιστον 60%, ο κίνδυνος θανάτου των ασθενών είναι 30% μικρότερος σε σχέση με τα νοσοκομεία όπου κάθε νοσηλευτής φροντίζει οκτώ ασθενείς κατά μέσο όρο και όπου το νοσηλευτικό προσωπικό έχει αποφοιτήσει από νοσηλευτική πανεπιστημιακή σχολή σε ποσοστό μόνο 30%.
«Η μελέτη δείχνει ότι ένα ασφαλές από άποψη αριθμού νοσοκομειακό προσωπικό μπορεί να συμβάλει στην μείωση των θανάτων, ενώ παράλληλα καταρρίπτεται ο μύθος ότι η εμπειρία των νοσηλευτών είναι πιο σημαντική από την εκπαίδευσή τους» ανέφερε η Αμερικανίδα καθηγήτρια.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκτακτο δελτίο ειδήσεων
- Απορώ πως την παλεύουν ακόμη οι Έλληνες…
- Έρχονται και νέες μειώσεις στις συντάξεις - Ποιους αφορά
- Το κράτος «βαφτίζει» καινούρια τα... παλιά ΙΧ!
- Κρυβόταν στον κήπο τους θησαυρός 10 εκατομμυρίων!
- Απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια όλης της χώρας
- Έλληνας πιλότος σώζει Mirage 2000 με σβηστό κινητήρα!
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ τη νύχτα στην Κοζάνη
- Θέματα εξετάσεων στα μαθηματικά για όλες τις τάξεις του Λυκείου (θεωρία και ασκήσεις σε όλη την ύλη)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
![Έρευνα,erevna](https://images32.inewsgr.com/1716/17166422/erevna-sta-cheria-ton-nosilefton-i-zoi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Athina984
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τροϊκανοί: Νερό εμφιαλωμένο και να το ανοίξουν μόνοι τους!
- Κυβερνο-σοκ: Στη «μαύρη αγορά» τα στοιχεία 360.000.000 ηλεκτρονικών λογαριασμών
- «Έξαρση γρίπης λόγω της έλλειψης εμβολιασμού»
- Ρευστότητα με εσωτερικό δανεισμό
- Συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα
- Ποιος καλλιεργεί τη zougla της Χρυσής Αυγής;
- Star alert: Πρέπει σε όλους να αρέσει το «Κάτω Παρτάλι», γιαβόλ; (γιαβόλ!)
- Αυστραλία: Χιλιάδες ψηφοφόροι διπλοψήφισαν!
- Το βούρτσισμα των δοντιών προλαμβάνει την αρθρίτιδα
- Πάστορας γητευτής φιδιών πέθανε από δάγκωμα οχιάς