Έρευνα της Kaspersky για το διαδίκτυο

Έρευνα της εταιρείας Kaspersky Lab, αποκαλύπτει ποιες κατηγορίες ιστοσελίδων με ανεπιθύμητο περιεχόμενο επισκέπτονται πιο συχνά τα παιδιά στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναλύοντας μια σειρά δεδομένων, ειδικοί μελετητές της Kaspersky σκιαγράφησαν τα «μοντέλα» online
αναζήτησης πολλών νεαρών χρηστών.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα εστίασε σε δέκα κατηγορίες ανεπιθύμητου διαδικτυακού περιεχομένου: πορνογραφικό/ αισθησιακό περιεχόμενο, παράνομο λογισμικό, ναρκωτικά, βία, υβριστικό περιεχόμενο, όπλα, τζόγος, ανώνυμοι proxy servers, συστήματα πληρωμών και online παιχνίδια.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ιστοσελίδες της κατηγορίας «πορνογραφικό/ αισθησιακό υλικό» βρίσκονται στην πρώτη θέση όσον αφορά στην επισκεψιμότητα, με βάση τις ειδοποιήσεις που προέρχονται από τη μονάδα Γονικού Ελέγχου (Parental Control) της Kaspersky Lab.

Τα υψηλότερα ποσοστά επισκέψεων σε σελίδες πορνογραφικού/αισθησιακού περιεχομένου καταγράφηκαν στην Ιαπωνία (74,9%) και στη Γαλλία (68,9%). Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Μεξικό (56,3%).

Επίσης, οι ιστοσελίδες στην κατηγορία «βία» δέχονται πιο συχνά επισκέψεις από το Μεξικό (8,6%), τις ΗΠΑ (7%) και από την Ευρώπη- κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία (4,8% για κάθε χώρα).

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Parental Control, οι ιστοσελίδες αυτής της κατηγορίας δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Η υψηλότερη επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες της κατηγορίας «ναρκωτικά» καταγράφεται ξανά στο Μεξικό (1,8%) και στις ΗΠΑ (1,4%). Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο (0,9%).

Η κατηγορία του παράνομου λογισμικού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, στην οποία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεψιμότητας (69,4%, έναντι 24% της Ισπανίας και 10,6% της Ιαπωνίας).

Οι ιστοσελίδες αυτής της κατηγορίας εγκυμονούν και έναν επιπλέον κίνδυνο, καθώς δεν προσφέρουν απλώς παράνομο λογισμικό, αλλά συχνά το προωθούν στους υπολογιστές πιθανών θυμάτων.

Στην Ελλάδα, το 50% των παιδιών που επισκέπτονται ιστοσελίδες με ανεπιθύμητο περιεχόμενο περιηγούνται διαδικτυακά σε ιστότοπους πορνογραφικού υλικού.

Το 23% των παιδιών επισκέπτεται ιστοσελίδες με online παιχνίδια ενώ 5% αντίστοιχα «συχνάζει» σε ιστότοπους που σχετίζονται με τον τζόγο, το παράνομο λογισμικό αλλά και σε ιστοσελίδες με υβριστικό περιεχόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα