Έρευνα του ΑΘΗΝΑ984 για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Οι παρενέργειες των αλλαγών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας


Νέα έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα από την εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Η επόμενη δόση», με τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Οι αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε συνδυασμό με την πολύ κακή οικονομική συγκυρία, έχουν επηρεάσει και δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των πολιτών στην περίθαλψη και την ιατρική παρακολούθηση, πρόβλημα το οποίο έχει πολλές παρενέργειες και πολλές προεκτάσεις. Η σημαντικότερη ίσως είναι ο ελλειμματικός εμβολιασμός των παιδιών που παρατηρείται, καθώς

αρκετοί γονείς έχουν απομακρυνθεί από τους ιδιώτες παιδίατρους, από τους οποίους γινόταν το 80% των εμβολιασμών, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ ρόλο παίζει και η απροθυμία ιατρών να συμβληθούν με το νεοσύστατο φορέα ΕΟΠΠΥ λόγω μειωμένου τιμολογίου. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την αύξηση του ποσοστού των ανασφάλιστων, τότε το πρόβλημα με τους παιδικούς εμβολιασμούς γίνεται εντονότερο.

* Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, επισημαίνει την παράμετρο του φόβου που προέκυψε γενικότερα για τους εμβολιασμούς από την ελλειμματική ενημέρωση που υπήρξε για το εμβόλιο της γρίπης, αλλά και τον σοβαρό κίνδυνο για τα παιδιά, αν συνεχιστεί η καταγραφή της κάμψης στους εμβολιασμούς ως απόρροια και των οικονομικών συνθηκών. Στο Σάββα Κόκκινο, μεταξύ άλλων είπε:

«Οι γονείς έκαναν αυτά τα εμβόλια, αλλά τώρα επειδή υπάρχει οικονομική κρίση, η πελατεία των ιδιωτών γιατρών έχει ελαττωθεί στο 40% - 50%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν κάνουν εκεί εμβόλια. Οπότε θα πρέπει να προσφύγουν είτε στα Κέντρα Υγείας, στο ΙΚΑ, είτε στο ΤΕΒΕ, για να εξυπηρετηθούν από εκεί. Και φαίνεται ότι, εν μέρει, ανταποκρίνονται αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να γίνει μία παρέμβαση από το Υπουργείο Υγείας, γιατί δυστυχώς μέχρι τώρα, ουδέποτε έχει γίνει, ουδέποτε έλεγξε το Υπουργείο αν έχουν γίνει ή όχι οι εμβολιασμοί στα παιδιά. Όλες οι μελέτες που υπάρχουν είναι από πανεπιστημιακές κλινικές, από ιδιώτες παιδίατρους, από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, που φαίνεται ότι ακολουθούσαν τους κανόνες οι γονείς. Τώρα φαίνεται ότι, λόγω της κρίσης, έχουμε μία πολύ μικρή κάμψη, η οποία στο μέλλον θα δείξει αν θα χειροτερέψει ή θα μείνει στο σημείο το οποίο είμαστε. Πάντως, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να λάβει τα μέτρα του και σε περίπτωση κατά την οποία δει ότι πράγματι ελαττώνεται η εμβολιαστική κάλυψη, γιατί τα εμβόλια έχουν εξαφανίσει παιδικές αρρώστιες τις οποίες οι νέοι γιατροί δεν έχουν δει... Συνεπώς, θα πρέπει να επέμβει το Υπουργείο και να δώσει κάποια λύση στον τρόπο με τον οποίο όχι μόνο θα χορηγούνται, αλλά και το πώς θα γίνονται τα εμβόλια».

Δημοσιογράφος: Έχετε ανησυχία για έξαρση παιδικών ασθενειών;

«Αυτό θα είναι το επακόλουθο. Αυτή τη στιγμή, όχι. Αν και υπάρχει και στην Ευρώπη αυτή η έξαρση και την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε ένα στενό meeting στη Ρώμη, διότι υπάρχει έξαρση της ιλαράς και έχουν στη Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, 30.000 παιδιά άρρωστα με ιλαρ
Keywords
Τυχαία Θέματα