Έργο σύγχρονης τέχνης η Σπιναλόγκα

Σε έργο σύγχρονης τέχνης επιχειρεί να μετατρέψει, με μια σημαντική εικαστική παρέμβαση, το άλλοτε νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας καλλιτέχνης Κώστα Τσόκλης.

Ο διεθνούς φήμης εικαστικός, όπως αναφέρει, θέλει να δώσει «μέσω της Τέχνης λύτρωση με τη χαρά της ζωής και όχι τη δυστυχία» και αυτές τις ημέρες ετοιμάζει πυρετωδώς στο νησί την εικαστική του παρέμβαση - έκθεση που τιτλοφορείται «Εσύ, ο τελευταίος λεπρός» και που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης
θα γίνουν στις 2 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αγίου Νικολάου, το Μουσείο Κώστα Τσόκλη, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και ξενοδόχων της ευρύτερης περιοχής.

Τα πρώτα στοιχεία των επιβλητικών κατασκευών και της ζωντανής ζωγραφικής στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του νησιού εντυπωσιάζουν, όπως: ο μεγάλος σταυρός στην είσοδο του νησιού, οι πολυεστιακοί καθρέπτες στα σοκάκια, ο μετέωρος άνθρωπος πριν την αυτοκτονία, οι πίνακες ζωγραφικής μέσα στα άλλοτε σπίτια των λεπρών που απεικονίζουν το αίμα, το δάκρυ, αλλά και την ελπίδα για τη ζωήν τονίζουν οι οργανωτές.

Στο μεταξύ, μια πρόγευση της εικαστικής παρέμβασης, που εξελίσσεται στη Σπιναλόγκα πήρε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που επισκέφτηκε το νησί με τον Κώστα Τσόκλη, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Νίκο Καστρινάκη, τους αντιδημάρχους του Δήμου Αγίου Νικολάου Μανόλη Αικατερινάκη και Μιχάλη Μαρή, τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Ελούντας Βαγγέλη Μαυρικάκη και τον τοπικό σύμβουλο του δημοτικού διαμερίσματος Πλάκας, Κώστα Μαυρικάκη.

Ο Κώστας Τσόκλης καλωσορίζοντας τους εκπρόσωπους της Περιφέρειας Κρήτης και τους εκπροσώπους του δήμου, είπε ότι «Το νησί για μένα είναι ένας χώρος προσκυνήματος. Θέλω να κάνω μια παρέμβαση για να δώσω μια εικαστική λύτρωση με τη χαρά της ζωής και όχι τη δυστυχία της ζωής και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η τέχνη».

Ο ίδιος παράλληλα εξήγησε τους συμβολισμούς της εικαστικής παρέμβασης λέγοντας ότι «Ο Σταυρός, ένα σύμβολο μαρτυρίου, μπροστά στην είσοδο του νησιού μετατρέπει αυτόματα σε μνημείο προσκύνησης, που παύει να είναι ένας τουριστικός τόπος. Ο επισκέπτης καλείται να επισκεφθεί το νησί με σεβασμό. Όταν φεύγει, ο επισκέπτης από το νησί θα ήθελα να λέει πήγα στην Κρήτη και είδα μια πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική παρέμβαση στη Σπιναλόγκα, και να μην λέει πήγα στην Σπιναλόγκα όπου υπήρχε μια εικαστική επέμβαση...».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα