Εθνικές μελέτες υγείας

Δύο εθνικές μελέτεςυγείας οργανώνει η Ιατρική Αθηνών, σεσυνεργασία με τις υπόλοιπες ΙατρικέςΣχολές της χώρας, το Πάντειο Πανεπιστήμιοκαι τις μη κυβερνητικές οργανώσεις"Γιατροί του κόσμου" και "PRAKSIS".

Η πρώτη στοχεύει στηνκαταγραφή χρόνιων νοσημάτων, εστιάζονταςκυρίως σε αναπνευστικά και καρδιοαγγειακάνοσήματα, και η δεύτερη στη συλλογήδεδομένων αλλά και την πρόληψη για τοHIV και τις Ηπατίτιδες B και C.

Οι δύο έρευνες, με τααντίστοιχα ερωτηματολόγια και τιςπροβλεπόμενες δωρεάν εξετάσεις, θαξεκινήσουν

στα μέσα Μαρτίου σε τυχαίοδείγμα πληθυσμού πανελλαδικά, καισυγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούςκαι εθνικούς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο τουΕπιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευσηκαι Διά Βίου Μάθηση» η Ιατρική Σχολήτου Εθνικού και ΚαποδιστριακούΠανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία μεόλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδοςκαι το Πάντειο Πανεπιστήμιο οργανώνειτην Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας καιΠαραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ), μεσυγχρηματοδότηση από το ΕυρωπαϊκόΚοινωνικό Ταμείο και από εθνικούςπόρους. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Πράξης«Σχεδιασμός και Ανάπτυξη ΠρογράμματοςΕλέγχου Ιογενών Ηπατιτίδων B, C και HIVΛοίμωξης στο Γενικό Πληθυσμό και σεΜετακινουμένους Πληθυσμούς» και μεσυγχρηματοδότηση από κοινοτικούς(Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούςπόρους, οργανώνει, σε συνεργασία με τιςμη κυβερνητικές οργανώσεις «Γιατροίτου Κόσμου» και «PRAKSIS», την πρώτη ΕθνικήΕπιδημιολογική Μελέτη των λοιμωδώννοσημάτων ηπατίτιδας Β (HBV), ηπατίτιδαςC (HCV) και της HIV λοίμωξης, Hprolipsis. Τόσο ηΕ.ΜΕ.ΝΟ όσο και η Hprolipsis συνδυάζουν συλλογήδεδομένων υγείας και ιατρικών εξετάσεων,σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα του ελληνικούπληθυσμού ενηλίκων.

Ε.ΜΕ.ΝΟ

Η Ε.ΜΕ.ΝΟ στοχεύει στηνπαρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγησητης γενικότερης κατάστασης της υγείαςτου πληθυσμού στην Ελλάδα συμβάλλονταςκαθοριστικά στο σχεδιασμό μίας εθνικήςστρατηγικής για την υγεία. Συγκεκριμέναη Ε.ΜΕ.ΝΟ αποσκοπεί στην καταγραφή τηςνοσηρότητας και των κύριων παραγόντωνκινδύνου χρόνιων νοσημάτων, εστιάζονταςκυρίως σε αναπνευστικά και καρδιαγγειακάνοσήματα. Θα παράσχει πολύτιμεςπληροφορίες για την αξιολόγηση τουβαθμού εφαρμογής των συνιστώμενων μέτρων πρόληψης και των πιθανών φραγμώνστην πρόσβαση στο σύστημα υγείας καθώςκαι των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντωνπου επηρεάζουν την υγεία, και τιςεπιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σεαυτή. Επίσης, θα επιχειρήσει ναχαρτογραφήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικήςρύπανσης και να διερευνήσει τις επιπτώσειςτης έκθεσης σε αυτή, στην υγεία τωνπολιτών.

Τα καρδιαγγειακάνοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτίαθανάτου στην Ευρώπη (42% στους άνδρες,52% στις γυναίκες). Στην Ελλάδα, η αλλαγήτου τρόπου ζωής των Ελλήνων και ηεπιδείνωση αναγνωρισμένων παραγόντωνκινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η καθιστικήζωή και το κάπνισμα, η υπέρταση, ηυπερχοληστερολαιμία και ο διαβήτης,έχουν οδηγήσει σε αύξηση των καρδιαγγειακώννοσημάτων. H Χρόνια ΑποφρακτικήΠνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικόάσθμα περιλαμβάνονται στα σημαντικότερααίτια νοσηρότητας και θνησιμότηταςπαγκοσμίως, συμβάλλοντας σημαντικάστην αύξηση των ιατροφαρμακευτικώνδαπανών κάθε κράτους. Η ανεργία ήεργασιακή επισφάλεια, οι συνθήκες ζωήςκατά τα πρώιμα χρόνια, ο εθισμός στονκαπνό, στην αιθανόλη και άλλεςεξαρτησιογόνες ουσίες, το καθημερινόάγχος, τα διατροφικά προβλήματα, ηφτώχεια, η διάκριση, ο κοινωνικόςαποκλεισμός και η έλλειψη δικτύωνυποστήριξης αναφέρονται από τον ΠαγκόσμιοΟργανισμό Υγείας μεταξύ τωνοικονομικο-κοινωνικών παραγόντων πουκαθορίζουν το επίπεδο υγείας.

Στην Ελλάδα, σε αντίθεσημε άλλες χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουνεπιδημιολογικές μελέτες αντιπροσωπευτικέςτου πληθυσμού που να μας δίνουν έγκυραστοιχεία για την κατάσταση της υγείαςτου πληθυσμού. Το κενό αυτό φιλοδοξείνα καλύψει η Ε.ΜΕ.ΝΟ.

H E.ME.NO συνιστά μία μελέτημε ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα, καθώςπραγματοποιείται με τη συνεργασία τωνπολιτών, στοχεύει στην καλύτερη υγείαόλων και αισιοδοξεί να συμβάλλεικαθοριστικά στο σχεδιασμό μίας εθνικήςστρατηγικής για την υγεία.

Hprolipsis

Η Hprolipsis στοχεύει (α) στησυλλογή έγκυρων δεδομένων για τησυχνότητα, τους παράγοντες κινδύνουκαι τις στάσεις και γνώσεις για τιςηπατίτιδες B και C και τον HIV στο γενικόενήλικο πληθυσμό καθώς και σε ευάλωτουςπληθυσμούς (μετανάστες και Τσιγγάνοι/Ρομά),(β) στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσηςκαι ευαισθητοποίησης των πληθυσμώνστόχων (γ) στον εμβολιασμό των επίνοσωνατόμων των ευάλωτων πληθυσμών και (δ)στην ατομική συμβουλευτική οροθετικώνατόμων και στη διασύνδεσή τους με τοδημόσιο σύστημα παροχής υγείας.

Στην Ελλάδα οι ασθενείςμε χρόνια ηπατίτιδα Β (HBV) υπολογίζονταισε περίπου 300.000, οι ασθενείς με χρόνιαηπατίτιδα C (HCV) σε 200.000, ενώ τα τελευταίαχρόνια καταγράφεται σταδιακή αύξησητων περιστατικών με λοίμωξη HIV. Τοκύριο πρόβλημα με τις λοιμώξεις HBV, HCVκαι HIV είναι ότι παραμένουν για μεγάλοχρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα μεαποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό να αγνοείότι έχει τη λοίμωξη. Η έλλειψη έγκυρωνδεδομένων σχετικά με τη διασπορά τωνηπατιτίδων και της HIV έχει αναγνωριστείδιεθνώς ότι αποτελεί σημαντικό φραγμόστην ανάπτυξη αποτελεσματικών προγραμμάτωνπρόληψης και ελέγχου της εξάπλωσής τουςτόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουνμελέτες σε αντιπροσωπευτικό δείγμα τουπληθυσμού ώστε να έχουμε αξιόπισταδεδομένα για τη συχνότητα των λοιμώξεωναυτών.

Η Hprolipsis είναι ιδιαίτερασημαντική για την Δημόσια Υγεία γιατί:

 Παρέχει αξιόπισταδεδομένα για τις λοιμώξεις ηπατίτιδαςΒ, ηπατίτιδας C και της HIV λοίμωξης Συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδουγνώσης  Συμβάλλει στη μείωση τηςμετάδοσης και του κόστους αντιμετώπισηςτων λοιμωδών αυτών νοσημάτων  Συμβάλλειστην εκτίμηση του μελλοντικού νοσολογικούφορτίου  Συμβάλλει καθοριστικά στονορθολογικό προγραμματισμό πολιτικώνυγείας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία τόσο τηςΕ.ΜΕ.ΝΟ όσο και της Hprolipsis είναι απλή καισύντομη. Εκπαιδευμένοι ερευνητές καιιατροί θα επισκεφθούν ένα τυχαίαεπιλεγμένο δείγμα κατοικιών σε τυχαίαεπιλεγμένες περιοχές της Ελλάδος. Οιπροβλεπόμενες εξετάσεις της Ε.ΜΕ.ΝΟπεριλαμβάνουν μέτρηση ύψους, βάρους,περιφέρειας μέσης και αρτηριακής πίεσης,έλεγχο καρδιακής αρρυθμίας, αναπνευστικήςλειτουργίας (σπιρομέτρηση) και αξιολόγησητης γενικότερης κατάστασης της υγείας.Κατόπιν συγκατάθεσης θα ληφθεί δείγμααίματος, στο οποίο θα γίνει βιοχημικόςέλεγχος και συγκεκριμένα θα μετρηθούνη ολική χοληστερόλη, η HDL (καλή χοληστερίνη),η γλυκόζη (σάκχαρο) και οι τρανσαμινάσες,ενώ σε συνεργασία με την ΕλληνικήΔιαβητολογική Εταιρεία θα γίνεικαταμέτρηση και της γλυκοζυλιωμένηςαιμοσφαιρίνης (διαβήτης). Οι συμμετέχοντεςθα κάνουν έναν πλήρη και ασφαλή έλεγχοτης ατομικής τους υγείας χωρίς τηνπαραμικρή οικονομική επιβάρυνση καιθα λάβουν σημαντικές πληροφορίες καιεξατομικευμένες συμβουλές.

Στο πλαίσιο της μελέτηςΗprolipsis θα γίνει έλεγχος για την ανίχνευσηστο αίμα δεικτών των ηπατιτίδων B και Cκαι της HIV λοίμωξης. Οι συμμετέχοντεςθα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστηματα αποτελέσματα των αιματολογικών τουςεξετάσεων καθώς επίσης και ενημερωτικόυλικό σχετικά με θέματα πρόληψης καιελέγχου.

Τονίζεται ότι κάθεπληροφορία θα είναι αυστηρά εμπιστευτικήκαι προστατευμένη από τους κανόνες τουιατρικού απορρήτου καθώς και από τοΝόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικώνδεδομένων.

Για περισσότερεςπληροφορίες: www.emeno.gr και www.hprolipsis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα