Έτσι θα λειτουργεί το ταμείο του Schaeuble

Επιχειρώντας να «κλείσει» μέρος από το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό των 15-18 δισ. ευρώ που προκάλεσε η κρίση στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με μελέτη της Oliver Wyman που έγινε κατά παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, οδεύει προς ενεργοποίηση το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Αναμένεται να αποτελέσει ένα από το «δώρα», ενδεχομένως και το μόνο, του πανίσχυρου ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στην επίσκεψή του την Πέμπτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με στελέχη

του υπουργείου Ανάπτυξης που «τρέχουν» το έργο, το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, θα πρέπει να είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων στους μετόχους του. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη - εμπειρογνωμοσύνη που θα βελτιώσει τη επιλογή και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά κράτη:

- Kεφάλαια από τα Διαρθρωτικά ταμεία και το ΠΔΕ

- Mε τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, άμεσων χρηματοδοτήσεων ή εγγυήσεων από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).

- Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά ή από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προηγήθηκαν, τους τελευταίους μήνες, πέρα από τις επαφές του ίδιου του Πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, παρουσιάσεις στην γερμανική τράπεζα KFW, αλλά και στα δύο τραπεζικά όργανα της ΕΕ την ΕΤΕπ και την «θυγατρική» της EIF με τα βασικά χαρακτηριστικά του ταμείου. Επίσης έχει δημιουργηθεί μία άτυπη ομάδα για την περαιτέρω διαχείριση και υλοποίηση του project μεταξύ της Ελληνικής πλευράς, των τριών τραπεζικών «πυλώνων» (KFW, ΕΤΕπ και EIF) αλλά και με την συμμετοχή παρατηρητών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές με ελληνικούς και διεθνείς επενδυτικούς φορείς προκειμένου να συμμετάσχουν στο Ταμείο.

Το ταξίδι Κ. Χατζηδάκη στην Γερμανία

Κομβικό σημείο για την επίτευξη συμφωνίας επισημαίνεται ότι ήταν οι διαπραγματεύσεις που έγιναν σε πολιτικό επίπεδο με την Γερμανική πλευρά κατά το πρόσφατο ταξίδι του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη στο Βερολίνο. Στελέχη του ΥΠΟΙΑΝ αναφέρουν ότι υπάρχουν οι κατ’ αρχήν θετικές γνώμες από γνωστούς ελληνικούς επενδυτικούς θεσμούς , όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου και έχουν ξεκινήσει επαφές με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για να εξετάσουν τη στήριξη τους.

Έχουν γίνει επίσης παρουσιάσεις στην ομάδα της KfW, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και επαφή με στελέχη της Γαλλικής Caisse de depots. Σημειώνουν επίσης το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Κατάρ αλλά και την πρωτοβουλία Ελλήνων ομογενών (Hellenic Initiative).

Η ιστορία του Ταμείου ξεκινά δύο χρόνια πριν. Σημείο-κλειδί θεωρείται η «κάμψη» των αντιρρήσεων που είχε η τρόικα για την σημασία του ταμείου και σύμφωνα με πληροφορίες μετά από διαπραγματεύσεις κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και του ΥΠΟΙΚ, πλέον στο μνημόνιο θα υπάρχει μνεία για την δημιουργία του Ταμείου. Στόχος είναι η ίδρυσή του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δ. Καδδά

Keywords
Τυχαία Θέματα