«Ευλογημένος τόπος η Ελλάδα»

Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα, με μια από τις καλύτερες θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη εμπορίου και με πολύ ικανό και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Με την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και ένα καλύτερα στοχευμένο ασφαλιστικό σύστημα, μπορεί να γυρίσει γρήγορα στην ανάπτυξη, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στην Αθήνα Γιαν

Φερστέεγκ.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν το ταλέντο και την ενέργεια των νέων ανθρώπων μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ελληνική οικονομία εκτιμά ο κ. Φερστέεγκ, ο οποίος δημιούργησε την κοιτίδα Orange Grove στην ολλανδική πρεσβεία. Σε αυτή, φιλοξενούνται σήμερα 60 νεοφυείς επιχειρήσεις, μερικές από τις οποίες, όπως σημειώνει ο Ολλανδός διπλωμάτης, “καταγράφουν ήδη τις πρώτες τους επιτυχίες”.

Για τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, εκτιμά ότι ήταν μια δύσκολη υπόθεση γιατί όλοι χρειάστηκε να υποχωρήσουν, ωστόσο πιστεύει ότι είναι θετική για το μέλλον της Ελλάδας, γιατί το νέο δάνειο θα αποτρέψει την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού και οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Για τη στάση που τήρησε η Ολλανδία στις διαπραγματεύσεις, λέει ότι δεν είναι όλα "άσπρο-μαύρο" και ότι η κυβέρνησή του προσπάθησε να πείσει θετικά το κοινοβούλιο να περάσει ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, μετά από δύο bailout: "Αν δεν ρυθμιστούν τα κρίσιμα θέματα της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη από τους άλλους", τονίζει.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Φερστέεγκ έχει ως εξής:

-Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους

-Είμαι πολύ ικανοποιημένος που αποτράπηκε η καταστροφή. Τώρα έχουμε μια συμφωνία που μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων και να ανοίξει ο δρόμος για μια αποδοτική διαπραγμάτευση με στόχο μια συμφωνία για νέο δάνειο. Όλοι αναγκαστήκαμε να μετακινηθούμε απο τις αρχικές μας θέσεις προκειμένου να βρούμε ένα καλό αποτέλεσμα. Η ελληνική κυβέρνηση μετακινήθηκε απ αυτό που αρχικά υποσχέθηκε προκειμένου να δεσμευτεί για σφικτό προϋπολογισμό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Άλλες κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τα κοινοβούλια και τους ψηφοφόρους τους εξηγώντας ότι ένα ακόμη σημαντικό δάνειο θα διατεθεί προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση η ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή πιστεύω ότι το συνολικό αποτέλεσμα περιέχει τα σωστά στοιχεία. Το δάνειο θα βοηθήσει να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού λαού, οι συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές πολιτικές θα βοηθήσουν να επιστρέψει η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και προοπτική για τους νέους Έλληνες. Έτσι όταν μιλάω για καλό αποτέλεσμα, το εννοώ. Ήταν μια επώδυνη διαδικασία να φτάσουμε στη συμφωνία αλλά αν δούμε το περιεχόμενο ρυθμίζει πολλά θέματα τα οποία είναι σημαντικά για το μέλλον της Ελλάδας. Η συμφωνία της περασμένης Δευτέρας μπορεί να είναι μια κρίσιμη καμπή.

-Θα ήθελα τη γνώμη σας για τη σκληρή στάση που τήρησε η Ολλανδία στις διαπραγματεύσεις.

-Μερικές φορές βρίσκω απογοητευτικό ότι οι άνθρωποι θέλουν να περιορίσουν τα πάντα σε ένα μαύρο-άσπρο. Ποιός είναι φίλος και ποιός είναι εχθρός. Κατά τη γνώμη μου είμαστε όλοι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και στις οικογένειες υπάρχει αλληλεγγύη, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχουν και έντονες συζητήσεις. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις στις θέσεις διαφορετικών κυβερνήσεων και ακόμη περισσότερο στις απόψεις των πληθυσμών των χωρών. Γενικώς πολλοί άνθρωποι στην Ολλανδία ανησυχούν για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο ολλανδικός τύπος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της κρίσης στον ελληνικό λαό. Ο Γερού Ντάισελμπλουμ, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), δουλεύει απίστευτα σκληρά με ψύχραιμη σκέψη και ζεστή καρδιά για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, με παράλληλο σεβασμό στις απόψεις όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και η κυβέρνηση μου έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορούσε για να στηρίξει στο κοινοβούλιο μια θετική στάση για την Ελλάδα. Αλλά πάντα με το σκεπτικό ότι το ταγκό θέλει δύο. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα έχει τη δική της ευθύνη προκειμένου να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και να επιστρέψει η ανάπτυξη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Όπως είπα, είναι δύσκολο για την κυβέρνησή μου να "πουλήσει" στον Ολλανδό φορολογούμενο ότι μετά από δύο ρυθμίσεις bailout, πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα νέα δάνεια. Αλλά τελικά, είναι έτοιμη να το κάνει, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας. Αν δεν ρυθμιστούν κρίσιμα θέματα στην ελληνική οικονομία, η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη από τους άλλους. Και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αν γίνουν πράγματα, όπως καλύτερη λειτουργία των αγορών, η πάταξη της γραφειοκρατικής παράλυσης, της υπερ-ρύθμισης και της διαφθοράς και ένα εντιμότερο και καλύτερα στοχευμένο κοινωνικό σύστημα, η Ελλάδα έχει λαμπρές προοπτικές. Πάνω απ΄ όλα είναι μια ευλογημένη χώρα, μια από τις καλύτερες θέσεις στον χάρτη του διεθνούς εμπορίου και με μεγάλο απόθεμα πολύ ικανών και μορφωμένων ανθρώπων. Πιστεύω ότι μόλις ο κόσμος δει ότι υπάρχει πραγματική αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των ζωτικών θεμάτων, οι επενδύσεις θα εκτοξευτούν, οι εταιρίες θα ξαναρχίσουν να προσλαμβάνουν. Και πολλοί ταλαντούχοι Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα θα επιστρέψουν, γιατί αν υπάρχει προοπτική, θα προτιμήσουν να βρίσκονται στη χώρα τους.

-Πείτε μας για τη δραστηριότητά σας στο Orange Grove.

-Μια από τις εκπληκτικές εμπειρίες των τελευταίων έξι μηνών, είναι ότι παρά την οικονομική αβεβαιότητα το Orange Grove είναι πιο δραστήριο από ποτέ. Οι νέοι επιχειρηματίες, προφανώς, δεν παραδίδουν τα όπλα αλλά είναι ακόμη πιο αποφασισμένοι να αυτενεργήσουν και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Είναι πεποίθησή μου ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις -startups-μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ελληνική οικονομία. Χρησιμοποιούν τον σημαντικότερο πόρο της Ελλάδας: το ταλέντο και την ενέργεια των νέων ανθρώπων. Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από νέα παραγωγική ικανότητα στους τομείς του εμπορίου. Στους καιρούς μας, της έλλειψης κεφαλαίων και του ισχυρού διεθνούς ανταγωνισμού, οι μεγάλες επενδύσεις θα είναι μάλλον η εξαίρεση. Για τους νέους επιχειρηματίες είναι καλά νέα ότι η κυβέρνηση δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για τον τομέα των startups. Αν διευθετηθούν δυσλειτουργίες στη φορολογία και τις άλλες ρυθμίσεις, η Αθήνα και οι άλλες πόλεις της Ελλάδας θα γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθεσίες να εγκαταστήσουν την έδρα τους νέες εταιρίες.

Αυτή τη στιγμή έχουμε στο πρόγραμμα 60 μικρές επιχειρήσεις. Μερικές απ αυτές μετρούν ήδη τις πρώτες τους επιτυχίες. Η Lia Olive Oil εξάγει σε χώρες μακρινές όπως η Ιαπωνία και πριν λίγες ημέρες εξασφάλισαν συμβόλαιο με το Harrod's στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλές από τις καινοτόμες startups στον τουριστικό τομέα έχουν ήδη διασφαλίσει μια θέση στην αγορά. Μερικές από τις ICT startups βρίσκονται σε φάση συμφωνίας με επενδυτές προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότερο.

Με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Orange Grove θα βελτιώσει κι άλλο τις υπηρεσίες του. Κάθε τρεις μήνες γίνεται διαγωνισμός κατά τον οποίο οι startups παρουσιάζονται στο κοινό και μπορούν να κερδίσουν ένα αρχικό κεφάλαιο 10.000-15.000 ευρώ. Θα επεκτείνουμε επίσης τον χώρο και θα δώσουμε έμφαση στους μέντορες και την εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα