«Εξορθολογισμός μέσω της Κινητικότητας»

Κομβικής σημασίας για την έκβαση του ελληνικού πρόγραμματος ενόψει και της άφιξης της τρόικας για την φθινοπωρινή της αξιολόγηση αναδεικνύεται το μέτρο της κινητικότητας με το Μαξίμου να δίδει ιδιαίτερη έμφαση στα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μικρό μόνο ποσοστό όσων υπαλλήλων τίθενται σε κινητικότητα θα απολυθούν, δήλωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε το μέτρο εργαλείο εξορθολογισμού

της δημόσιας διοίκησης που "θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και χρόνια".
Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ενημερώνει το μεσημέρι τον Κάρολο Παπούλια ,ο πρωθυπουργός ο οποίος θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινές δηλώσεις τόσο του κου Μητσοτάκγ όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης έγινε εμφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποσύνδεση κινητικότητας και απολύσεων. Την ανάγκη να αναδειχθεί ο θεσμός της «κινητικότητας» των Δημοσίων Υπαλλήλων ως μέσο εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης, επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χ. Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τόσο να αποσυνδεθεί ο θεσμός της κινητικότητας από τις απολύσεις, όσο και να φανεί σαφέστερα ο στόχος του, που είναι η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς- υπηρεσίες του Δημοσίου, για την κάλυψη κενών σε άλλους-και ιδιαίτερα κρίσιμους- τομείς.


Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: » Θέλω να επαναλάβω, με αυτήν την ευκαιρία, ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας μας έναντι των πιστωτών, αλλά είναι και ένα θετικό εργαλείο, που, τελικά, θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «από την πρώτη κινητικότητα που αφορούσε περί τους 1.800 υπαλλήλους, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όλοι οι υπάλληλοι επανατοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται και εν τοις πράγμασι ότι η κινητικότητα πρωτίστως είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου».


Οι αποφάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα πυροδότησαν νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης -αξιωματικής αντιπολίτευσης.Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης Σαμαρά ότι «δίνει τη χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες», σημειώνοντας πως «το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δομών του δημοσίου,δεν συνιστούν "μεταρρύθμιση" ή "εξορθολογισμό" του κράτους, αλλά διάλυση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους».


Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε οτι είναι δέσμιος των χειρότερων συνδικαλιστών του παρελθόντος που πλέον αποτελούν την κυρίαρχη συνιστώσα του. Ο κ. Κεδίκογλου διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση, «παρά τη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα, εργάζεται με αποφασιστικότητα για μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση που θα αξιοποιεί εποικοδομητικά, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της».


«Αυτοί που επί χρόνια μεταχειρίζονται το κράτος ως κομματικό τους λάφυρο, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να το μεταρρυθμίσουν ανταπάντησε η Κουμουνδούρου.

Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση τα συνδικάτα για τις υπο πρόωθηση μεταρρύθμισεις στο Δημόσιο.Πεδίο αντιπαράθεσης οι τομείς της Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα