Φρένο στη λιτότητα

Μετά τις παροτρύνσεις Μπαρόζο για ανάπτυξη και όχι άλλη λιτότητα και τις ενστάσεις του Βερολίνου, ακόμη ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ζητεί να μπει φρένο στη λιτότητα, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν κόπωση.

«Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να προωθήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ από το Εστορίλ της Πορτογαλίας,

όπου συμμετείχε σε συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έπειτα από μία τριετία επιχειρήσεων κατάσβεσης, η υπομονή απέναντι στη λιτότητα κατανοητά αρχίζει να εξαντλείται».

Στον αντίποδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από τη λιτότητα.
Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι θα πρέπει να τηρηθεί δημοσιονομική πειθαρχία με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και στην απασχόληση. Η επαναδημιουργία ελλειμμάτων δεν είναι μια επιθυμητή επιλογή διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε περισσότερα χρέη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν μέσω όλων αυτών, στην πρώτη μείωση των επιτοκίων σε διάστημα 10 μηνών προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό το βάρος των ανησυχιών για την οικονομία της Ευρωζώνης και ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων και αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις της Γερμανίας, άφησε ο Μάριο Ντράγκι Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί πως η τράπεζα είναι πιο κοντά από ποτέ στο να κάνει το μεγάλο βήμα και να ρίξει το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το μηδέν - δήλωση που οδήγησε σε άμεση πτώση της ισοτιμίας του ευρώ στις αγορές.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα δέχεται εκ νέου ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες ομόλογα που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία θα υπόκεινται σε ειδικά ποσοστά κουρέματος.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέπεια της έγκρισης του κυπριακού μνημονίου της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να μην εφαρμόζει ελάχιστα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης όσον αφορά τα ομόλογα της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα