Γ. Μηλιός: Αναγκαία για την Ελλάδα η διαγραφή χρέους

Για τον Γιάννη Μηλιό, υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία προτεραιότητα είναι η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αναφέρει ο βρετανικός Guardian σε δημοσίευμα του με τίτλο «ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει μια ριζοσπαστική εξέλιξη της Ελλάδας

εντός της Ευρωζώνης».

Είναι πρώτος που θα παραδεχτεί ότι το πρόγραμμα είναι ριζοσπαστικό, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. “Είμαι μαρξιστής”, δηλώνει. “Η πλειοψηφία [στον ΣΥΡΙΖΑ] είναι”.

“Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις στην οικονομία και κοινωνία έχουν αποκλειστεί από την κυρίαρχη ρητορική του νεοφιλελευθερισμού”, δηλώνει.

“Ο λαός μας δημιούργησε”, δηλώνει στην εφημερίδα η οποία σημειώνει την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ από το 5% στο 27% στις εκλογές του 2012. “Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Κάθε ημέρα η κατάσταση χειροτερεύει. Πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και να το αντιμετωπίσουμε”.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει πως “ότι κάνουμε θα γίνει στο πλαίσιο της παραμονής στην Ευρωζώνη”.

“Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια καμπάνια φόβου για να τρομοκρατήσει τους Έλληνες ώστε να σκεφθούν το χειρότερο αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν πιστεύει όλες αυτές τις συζητήσεις για τν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) πια. Η ίδια η [Angela] Merkel έχει δηλώσει ότι είναι αδύνατον μια χώρα να φύγει” από την Ευρωζώνη, σημειώνει.

Για τον κ. Μηλιό, αναφέρει η εφημερίδα, προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

“Δεν θέλουμε κανείς στην Ελλάδα να εργάζεται υπό συνθήκες που μοιάζουν με σκλαβιά τις οποίες δημιούργησε η λιτότητα”, δηλώνει. “Υπάρχουν νέοι Έλληνες που εργάζονται για δύο και τρία ευρώ την ώρα σε πολλούς τομείς της οικονομίας”, προσθέτει.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ο κ. Μηλιός σημειώνει ότι θα είναι σκληρές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλά προετοιμασμένος με “ένα οπλοστάσιο επιχειρημάτων και όπλων”, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Για το χρέος δηλώνει ότι “πάνω από το 50% του ελληνικού χρέος χρειάζεται να διαγραφεί”.

“Η λύση [της διαγραφής χρέους] που δόθηκε στη Γερμανία στη σύνοδο του Λονδίνου το 1953 είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για την Ελλάδα”.

Η ιδέα – που έχουν προωθήσει οι πιστωτές – ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το βάρος ενός χρέους τέτοιας κλίμακας ήταν, όπως αναφέρει, “μια τεράστια παγίδα λιτότητας που στερεί από την κοινωνίας πολύτιμους πόρους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα