Γ. Στουρνάρας: Δεν είναι λύση περαιτέρω λιτότητα (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:51

Η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει να ανακάμπτει από το τέλος αυτού του έτους καθώς οι επενδυτές και οι καταθέτες ξαναβρίσκουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Το πιο σημαντικό προς αυτή την

κατεύθυνση, είναι η υποχώρηση του φόβου ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Αυτό είναι ο καταλύτης. Τώρα περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, επομένως οι άνθρωποι φέρνουν πίσω τα χρήματά τους στις τράπεζες», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης. Μια ανάκαμψη μπορεί να εμφανιστεί σε μηνιαία ή σε τριμηνιαία βάση προς το τέλος του έτους, εκτιμά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Συμφώνησε με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για επιστροφή στην ανάπτυξη (σε ετήσια βάση) κατά 0,6% το 2014. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος 4,2%.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία της αγοράς για το ότι η εμπιστοσύνη επανέρχεται, επισημαίνοντας την αύξηση στις τιμές των ομολόγων και των ροών καταθέσεων στις τράπεζες. Οι ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε ετών τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, τονίζει πώς το 2013 θα είναι ένα «πολύ δύσκολο έτος», υπογραμμίζοντας τις επενδυτικές ανησυχίες ότι η κοινωνική ταραχή μπορεί να αναζωπυρωθεί. «Έχουμε κόψει μισθούς, έχουμε κόψει συντάξεις, οι φόροι αυξήθηκαν, επομένως πρόκειται να είναι ένα πολύ δύσκολο έτος. Οι αγρότες είναι στους δρόμους, οι ναυτεργάτες είναι στους δρόμους. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από την OAO Gazprom, και του ΟΠΑΠ, ως τις πιο σημαντικές. "Υπάρχει ενδιαφέρον από τη Ρωσία, την Κίνα, από δυτικές εταιρείες για τον ΟΠΑΠ. Μέχρι στιγμής είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον και νομίζω ότι όταν παρουσιάσουμε τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία και καθώς η εμπιστοσύνη επιστρέφει, το ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα αυξηθεί. Ο κόσμος κοιτάζει για τους πρωταρχικούς δείκτες, την εκτέλεση προϋπολογισμού- για το 2012 θα είναι εντός τροχιάς- το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο έπεσε δραματικά. Για πρώτη φορά μέσα σε 40 χρόνια ενδεχομένως φέτος να έχουμε μηδενικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δεν θα προέλθει μόνο από τις εισαγωγές, αλλά και από τις εξαγωγές, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό".

Όπως πρόσθεσε αναφορικά με το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, αυτό "δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουμε τα χρέη μας. Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου το ελληνικό χρέος μειώθηκε μέσω επαναγοράς χρέους και μείωσης επιτοκίων. Στα συμπεράσματα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, υπάρχει μια παράγραφος που λέει ότι εάν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη θα σκεφτούν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του χρέους. Δεν προσδιορίζουμε τους τρόπους, αλλά είναι ευπρόσδεκτη η μείωση, όπως και αν είναι. Θα καλωσόριζα μια περαιτέρω μείωση επιτοκίων".
Εξέφρασε δε ανησυχίες για το υψηλό επίπεδο του ευρώ, αν και δεν θα περιορίσει την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες έχουν κυρίως προορισμό άλλες χώρες της ευρωζώνης. Επίσης, δήλωσε ότι οι μέχρι στιγμής κρατήσεις στον κλάδο του τουρισμού είναι «πολύ καλές».

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημείωσε πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διαφοροποίηση των όρων. Η αλλαγή των όρων θα καθιστούσε το σχέδιο πιο ελκυστικό στους επενδυτές, αλλά κάτι τέτοιο πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα, και θα σήμαινε και αλλαγή του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε προσφάτως από το κοινοβούλιο, σχολίασε ο Γ. Στουρνάρας.
«Δεν είναι μόνο η τρόικα, είναι και η Βουλή. Έχουμε ήδη εγκρίνει το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση. Δεν είναι πολύ εύκολο να αλλάξει αυτός ο νόμος επομένως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εντός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας και ασφαλώς των συμφωνηθέντων με την τρόικα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε ακόμη ότι «το δημόσιο θα συμμετέχει με ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να διοικήσει τις ελληνικές τράπεζες. Μπορεί να υπάρχει σταθερότητα μέσω της συμμετοχή του ΤΧΣ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει καθημερινή παρέμβαση στη διοίκηση των τραπεζών».

Διευκρίνισε δε πως η δημιουργία μιας «bad bank» για να αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «δεν αποτελεί προτεραιότητα». «Για την ώρα, δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και τα σχέδιά μας δεν περιλαμβάνουν μια «bad bank». Δεν υπάρχει στη νομοθεσία», διευκρίνισε. Όπως γνωρίζεται ήδη, έχουμε «κακές» τράπεζες, όπως στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ. Όχι, δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμη ή μάλλον δεν έχουμε αποφασίσει να έχουμε μια ενοποιημένη «κακή» τράπεζα ( bad bank). Υπάρχουν σύμβουλοι που μας συμβουλεύουν να το κάνουμε αυτό, αλλά είμαστε υπό σκέψη. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης «κακής τράπεζας» . Ξέρουμε ότι πολλές χώρες το έχουν κάνει αυτό, αλλά εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας λύσης.

Ζήτησε δε μια ταχεία επίλυση του θέματος παροχής διεθνούς χρηματοδότησης στην Κύπρο. «Αν και οι ελληνικές τράπεζες τώρα θα είναι ενισχυμένες με τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης, ναι, η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί ένα πρόβλημα. Επομένως είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε μια λύση σύντομα στο Eurogroup. Όσο το δυνατό συντομότερα, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο φόρο ιδιοκτησίας και εάν υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, τόνισε πως «όχι, διότι δεν πρόκειται να εισπράξουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που παίρνουμε ήδη. Απλώς θα ενοποιήσουμε όλους τους φόρους σε έναν – θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπερφορολογήσουμε την περιουσία. Ούτε θα διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη αναφορικά με το φόρο ιδιοκτησίας».

Τόνισε δε πως η συλλογή του φόρου θα γίνεται μέσω των ΔΟΥ. «Πλέον είναι καλύτερα εξοπλισμένες και έχουμε χρόνο για να σχεδιάσουμε αυτό το νέο φόρο. Δεν υπάρχει βιασύνη να το κάνουμε τώρα ή αύριο. Ήδη έχουμε ξοδέψει χρόνο για διάλογο με τους κυβερνητικούς εταίρους για το φόρο και θα νομοθετήσουμε όταν είμαστε έτοιμοι».

Για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό περίπου 9,5 δισ. ευρώ το 2015 -16 και εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας, σχολίασε ότι «τα μέτρα λιτότητας που αποφασίσαμε με τους προϋπολογισμούς του 2013 -14 είναι τα τελευταία. Μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω λιτότητα. Όπως γνωρίζετε υπάρχει παραδοχή από το ΔΝΤ ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν υπερβολικά με δεδομένο το στόχο. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό. Δεν πιστεύω ότι περαιτέρω λιτότητα είναι η λύση στο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις». Επαναδιατύπωσε επίσης τη δήλωση του Α. Σαμαρά από το 2012, ότι οι πρόσφατες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις θα είναι και οι τελευταίες.

Αναφορικά με τις αποχωρήσεις που πρέπει να υπάρξουν από το δημόσιο, δήλωσε ότι «ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, πάνω από 100 χιλιάδες, ποσοστό περίπου 10% -λαμβάνοντας υπόψη τη γενική κυβέρνηση, όχι μόνο την κεντρική, αλλά τα πάντα, ασφαλιστικά ταμεία, τοπικές αρχές, δημόσιες επιχειρήσεις- που είναι σημαντικό. Έχουμε περάσει αυστηρή ρύθμιση για τις νέες προσλήψεις. Από κει και πέρα, θα δούμε πού αλλού χρειάζονται αποχωρήσεις. Έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα τριμηνιαίους στόχους, για μετακινήσεις υπαλλήλων, που δεν σημαίνει απαραιτήτως αποχωρήσεις, αλλά όπου υπάρχει ανάγκη να μεταφέρονται σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο. Σε μερικές περιπτώσεις έχουμε περίσσευμα ανθρώπινου δυναμικού και σε άλλες έλλειψη. Για παράδειγμα χρειαζόμαστε ελεγκτές για τους φόρους, χρειαζόμαστε καθηγητές ναυτικής εκπαίδευσης για καπετάνιους και μηχανικούς».

Σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστούν ή όχι άλλες αποχωρήσεις, δήλωσε «δεν μπορώ να το πω αυτό τώρα. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και στόχοι στο πλαίσιο του μνημονίου, τους οποίους πρέπει να ικανοποιήσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα