Γαλλία: εκτός βουλής η Συρία

Η γαλλική κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για την έγκριση από τη Βουλή της ανάληψης ή μη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής βουλής Ελιζαμπέτ Γκιγκού.

Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, ο Ολάντ είναι αρχηγός του στρατού με εξουσία να διατάσσει στρατιωτική επέμβαση, με μοναδική υποχρέωση

να ενημερώνει το κοινοβούλιο εντός τριών ημερών από την έναρξή της.

Μόνο σε περίπτωση που η στρατιωτική επέμβαση θα διαρκούσε περισσότερους από τέσσερις μήνες θα ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την συνέχισή της.

Ωστόσο, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων αντίθετους σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, πολλοί συντηρητικοί, κεντρώοι και Πράσινοι πολιτικοί ζήτησαν το σαββατοκύριακο την διεξαγωγή ειδικής ψηφοφορίας από τη γαλλική Βουλή.

"Σε μία πολύπλοκη κατάσταση σαν αυτή, χρειάζεται να είμαστε πιστοί στις αρχές, με άλλα λόγια στο Σύνταγμα, που δεν υποχρεώνει τον πρόεδρο να ζητήσει ψηφοφορία, ούτε καν δημόσια συζήτηση", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info η Γκιγκού, βετεράνος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

"Δεν βλέπω να έχει κάποιο νόημα πολιτικά η διεξαγωγή ψηφοφορίας", είπε η ίδια επισημαίνοντας ότι η Γαλλία θα ερχόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν το κοινοβούλιο ψήφιζε υπέρ της επέμβασης και στη συνέχεια το Κονγκρέσο των ΗΠΑ κατά.

Η ίδια είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς αυτό θα έστελνε σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες το μήνυμα ότι η χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων μένει ατιμώρητη, αλλά τόνισε ότι η Γαλλία δεν θα αναλάβει δράση μονομερώς.

Γαλλία δεν μπορεί να δράσει μόνη της. Για να έχει νομιμότητα μία επέμβαση χρειάζεται να πραγματοποιηθεί από έναν ευρύ συνασπισμό", είπε η ίδια.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες για να συζητήσουν για την κρίση και να τους ενημερώσει σχετικά με τα στοιχεία που προέκυψαν από την γαλλική υπηρεσία πληροφοριών για την επίθεση με χημικά.

Η Γκιγκού είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν με βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, το 58% δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ για να ηγηθεί της επιχείρησης και το 35% εκφράζει φόβους ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα ενδέχεται να προκαλέσει "ανάφλεξη" στη Μέση Ανατολή.

Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν είναι ανάμεσα σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της ειδικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την ανάληψη ή μη στρατιωτικής δράσης, στην οποία, όπως έχει δηλώσει, αντιτίθεται.

Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος UMP, δήλωσε το Σάββατο ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνει προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δώσουν στη δημοσιότητα τα ευρήματά τους από τον τόπο που σημειώθηκε η επίθεση με χημικά όπλα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα