Γενς Βάιντμαν για μηχανισμό εποπτείας τραπεζών

Οι διακριτές φωνές των μεγάλων χωρών θα πρέπει να βαρύνουν περισσότερο απ' οποιαδήποτε άλλη γνώμη στο πλαίσιο του μελλοντικού ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, στον οποίο θα προΐσταται η ΕΚΤ, εκτιμά σε σημερινές του δηλώσεις ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

«Καθώς οι αποφάσεις (του οργάνου εποπτείας των τραπεζών)
θα μπορούν επίσης να αφορούν και τα δημοσιονομικά κόστη, θα ήταν λογικό να υφίσταται μία ισορροπία όσον αφορά την εκάστη ψήφο, για παράδειγμα ανάλογα με το με το τμήμα που κατέχει στο κεφάλαιο» της ΕΚΤ, δήλωσε ο Βάιντμαν στην ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στη Φρανκφούρτη, το οποίο οργανώθηκε από μια εταιρεία συμβούλων.

Στο ΔΣ της ΕΚΤ, που συγκροτείται από το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο και τους κεντρικούς τραπεζίτες των 17 μελών της Ευρωζώνης, κάθε ψήφος έχει το ίδιο βάρος στα θέματα της νομισματικής πολιτικής ανεξάρτητα από το μέρος που κατέχει κάθε χώρα στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Μολαταύτα, οι αποφάσεις που άπτονται του κεφαλαίου αυτού λαμβάνονται ανάλογα με το οικονομικό βάρος της κάθε χώρας.

Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση του Βάιντμαν, η Γερμανία θα αποκτήσει την πρώτιστη σημασία στον μελλοντικό μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών. Μέσω της Μπούντεσμπανκ, η Γερμανία ελέγχει το 18,94% του κεφαλαίου της ΕΚΤ. Η Γαλλία έπεται με 14,22%, ενώ η Ιταλία διαθέτει το 12,49%. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 1,96% του κεφαλαίου της ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα