Γερμανία: Προβληματισμός για το προσφυγικό

Από τη μια πλευρά η προσφυγική κρίση είναι απόλυτη προτεραιότητα, όπως τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά από την άλλη πλευράδεν θέλει να ακούει τίποτα περί νέου μεταναστευτικού νόμου. Οι Σοσιαλδημοκράτες ασκούν τώρα πιέσεις και μαζί με τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς ζητούν άμεσα λύση.

Ο Τόμας Γκρος από το πανεπιστήμιο του Όσναμπρικ θεωρεί ότι ένας νόμος περί μετανάστευσης είναι απολύτως απαραίτητος και εξηγεί τους λόγους: «Καταρχάς
απαιτούνταικανόνες για το πως θα γίνει η ένταξη στην αγορά εργασίας», επισημαίνει και προσθέτει πως ένας νόμος περί μετανάστευσης θα προστάτευε την Γερμανία από μια ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Ωστόσο, στη Χριστιανική Ένωση υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις. Πρόσφατα η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν άλλα, πιο «επείγοντα» θέματα. Ο ΤόμαςΓκρος θεωρεί πως αυτή η στάση είναι μια στάση περιχαράκωσης, που υιοθετεί η Γερμανία εδώ και 40 χρόνια. «Προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο μεταναστών που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ».

Μεγάλη αύξηση των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία

Ένα πάντως φαίνεται να είναι σίγουρο: θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένει νέο ρεκόρ αιτούντων άσυλο. Μέσα στο 2015 αναμένεται να κατατεθούν 800.000 αιτήσεις. Ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να αυξηθεί. Μόνο τον μήνα Αύγουστο κατατέθηκαν 106.000 αιτήσεις ασύλου.

Παράλληλα, οι αριθμοί που αφορούν την ανεργία είναι πολύ ικανοποιητικοί. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 106.000. Το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας από το 1991. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας Φρανκ Γιούργκεν Βάιζε τονίζει: «Είμαι της άποψης πως από τη στιγμή που υπάρχει μια τόσο θετική εξέλιξη δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στους μετανάστες».

Όμως, η διαδικασία που απαιτείται προκειμένου ένας αιτών άσυλο να βρει απασχόληση είναι χρονοβόρα και διαρκεί τουλάχιστον 15 μήνες. Θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί εάν κάποιος άλλος άνεργος από τη Γερμανία ή μια άλλη χώρα της ΕΕ διαθέτει τα ίδια προσόντα και στη συνέχεια να προχωρήσουν οισχετικές διαδικασίες.

Επιφυλάξεις απέναντι στις προτάσεις των δυο κομμάτων

Ο Τόμας Γκρος αντιτίθεται πάντως στην πρόταση του SPD για θέσπιση συγκεκριμένου αριθμού υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και τονίζει πως δεν μπορούν να υπάρξουν γενικεύσεις.

Η Χριστιανική Ένωση, αν καιεπιφυλακτική, καταθέτει προτάσεις. Μια από αυτές, η πιο πολυσυζητημένη,αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με την πρότασή της, σε περίπτωση απόρριψης σε ποσοστό 99% αιτήσεων ασύλου από πολίτες που προέρχονται από συγκεκριμένη χώρα θα θεωρείται αυτόματα ότι η χώρα προέλευσής τους είναι ασφαλής. Επίσης θα πρέπει να οριστεί διαφορετικά οκαταμερισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ ομόσπονδου κράτους και κρατιδίων. Με αυτό τον τρόπο τα ομόσπονδα κρατίδια θα διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξίακαι θα επισπεύδεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Ο Τόμας Γκρος είναι επιφυλακτικός απέναντι και σε αυτή την πρόταση, διότι όπως λέει όσον αφορά το πρώτο σκέλος, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριοαποφασίζει πάντα κατά περίπτωση και δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ομαδοποίηση. Επιφυλάξεις διατυπώνονται επίσης όσον αφορά το εάν οι λεγόμενες ασφαλείς χώρες προέλευσης συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης για την Προστασία των Προσφύγων.
Keywords
Τυχαία Θέματα