Γερμανία: «Συγκράτηση των κρατικών δαπανών»

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου ρητά τις μόνες δύο επιλογές που έχει η χώρα για να αυξήσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες: να αυξήσει τη φορολογία ή να δανειστεί περισσότερα χρήματα.

Ο Σόιμπλε έκανε αυτήν την τοποθέτηση αφού κυβερνητικοί σύμβουλοι διατύπωσαν μια πρόβλεψη κατά την οποία τα έσοδα από τους φόρους θα αυξηθούν μεν, αλλά λίγο,
καθώς η οικονομία της Γερμανίας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι υπολογισμοί των ειδικών εξανέμισαν τις ελπίδες επίδοξων υπουργών της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ότι θα είχαν να διαχειριστούν πολύ μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.

«Είχαμε πει πριν από τις εκλογές (του Σεπτεμβρίου) ότι δεν θα υπάρξει νέος δανεισμός ούτε θα επιβληθούν υψηλότεροι φόροι», επέμεινε σήμερα ο Σόιμπλε.

Η συζήτηση αυτή στο Βερολίνο έχει επιπλοκές για την παγκόσμια οικονομία - είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την γερμανική κυβέρνηση να τονώσει την εγχώρια κατανάλωσή της. Η Γερμανία απέρριψε την έκκληση αυτή.

Σύμφωνα με μία ομάδα ειδικών σε φορολογικά θέματα, η οποία συνέκρινε τα τρέχοντα δεδομένα με τα στοιχεία που την είχαν ωθήσει στις προβλέψεις της τον Μάιο, όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης μπορούν να αναμένουν πως τα πρόσθετα έσοδά τους θα είναι συνολικά 14 δισεκ. ευρώ επιπλέον έως και το 2017. Μολαταύτα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ θα έχει στην δική της διάθεση μόλις 1,8 δισεκ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται ανάμεσα στις κρατιδιακές και τις τοπικές αρχές. Ο Σόιμπλε κάλεσε τα πρόσθετα αυτά έσοδα να αφοσιωθούν σε μια «τολμηρή» προσπάθεια για να επιτευχθεί ένας πλήρως ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2015, χωρίς νέο καθαρό δανεισμό από μέρους του γερμανικού κράτους.

Κατά τον ίδιο, τα επιπλέον έσοδα δεν αφήνουν περιθώρια για να χρηματοδοτηθούν μια σειρά από σχέδια τα οποία προτείνουν διάφορα στελέχη τόσο των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Μέρκελ, όσο και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Είναι χαρακτηριστικό ότι η καγκελάριος, η οποία είχε σήμερα συναντήσεις με σημαίνοντα στελέχη των CDU και CSU, απηύθυνε έκκληση να μην γίνονται απαιτήσεις για δαπανηρές νέες κυβερνητικές πολιτικές. Εξάλλου το Γερμανικό Πρακτορείο τιτλοφόρησε σχετική ανάλυσή του: «Η Μέρκελ χτυπάει το μαστίγιο, ενώ οι Γερμανοί ταρακουνούν το κλουβί της λιτότητας», καθώς διάφορες φωνές, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, καλούν το Βερολίνο να ανοίξει το πορτοφόλι για να τονώσει την εγχώρια, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Η Μέρκελ μοιάζει να οδεύει σε σύγκρουση όχι μόνο με τον Επίτροπο Οικονομίας Όλι Ρεν, που κάλεσε και εκείνος τη Γερμανία να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, αλλά και τους πιο στενούς της συμμάχους.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό υπήρξε η δήλωση του Χορστ Ζεεχόφερ, του επικεφαλής της CSU, ο οποίος -την Τρίτη- κάλεσε τους διαπραγματευτές που συζητούν για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» να πάψουν να κάνουν «λίστες για ψώνια», αφού το να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τα σχέδια αυτά θα σημάνει πως ο στόχος για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό θα αναβληθεί. Η Μέρκελ, η οποία ήταν παρούσα όταν έγινε η δήλωση αυτή, είπε πως την προσυπογράφει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα