Γερμανία: Το 57% θεωρεί το ισλάμ «απειλή»

Περισσότεροι από έναν στους δύο Γερμανούς (57%) θεωρούν πως το ισλάμ συνιστά απειλή, ενώ 61% εκτιμούν ότι δεν είναι συμβατό με τον δυτικό κόσμο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται από τον ιστότοπο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Ντι Τσάιτ", πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο από το γερμανικό Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, δηλαδή πολύ πριν από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Παρίσι εναντίον του γαλλικού περιοδικού "Σαρλί Εμπντό" και στοίχισε
τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία αποκαλύπτει πως η πλειονότητα αυτών που ερωτήθηκαν αυτοχαρακτηρίζονται ανεκτικοί, 40% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της δημοσκόπησης αισθάνονται "σαν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα".

Το 24% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσαν να απαγορευθεί η μετανάστευση μουσουλμάνων στη Γερμανία, μια χώρα με 81 εκατ. κατοίκους, από τους οποίους περίπου τα τέσσερα εκατομμύρια είναι μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

Αυτή η εχθρότητα έναντι του ισλάμ, υπογραμμίζει το Ίδρυμα, μοιάζει ευρέως διαδεδομένη, από τους συντηρητικούς κύκλους μέχρι αυτούς της αριστεράς, περνώντας από τις μεσαίες τάξεις, όπως δείχνουν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο στη Δρέσδη (ανατολική Γερμανία) από το αντιισλαμικό κίνημα Pegida, το οποίο συνασπίζει νεοναζί, ακροδεξιούς ακτιβιστές και κυρίως πολυάριθμους απλούς πολίτες.

Αυτή η ισλαμοφοβία είναι συγκρίσιμη με τον αντισημιτισμό που ήταν ευρέως διαδεδομένος κατά το 19ο αιώνα, επιμένει το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, το οποίο υπενθυμίζει πως το 2012, 52% των Γερμανών θεωρούσαν το ισλάμ ασύμβατο με τη Δύση (έναντι 61% το 2015).

Ο ειδικός στα μέσα ενημέρωσης Κάι Χάφεζ, ο οποίος συνυπογράφει την έρευνα αυτή, υπογραμμίζει την ευθύνη των μέσων ενημέρωσης τα οποία προβάλλουν μια υπερβολικά αρνητική εικόνα του ισλάμ: πολλοί δεν έχουν ακούσει για το ισλάμ παρά μόνο μέσω "της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, της βίας και των σαλαφιστών", της καταπίεσης των γυναικών ή της άρνησης των δημοκρατικών αξιών, επισημαίνει ο Χάφεζ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ερφούρτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο σε δείγμα 937 μη μουσουλμάνων.

Το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν πραγματοποίησε επίσης έρευνα μεταξύ των μουσουλμάνων στη Γερμανία. Σύμφωνα με το ίδρυμα, τα πρόσωπα ξένης καταγωγής, δεύτερης ή τρίτης γενιάς, είναι περισσότερο θρησκευόμενα από τους γονείς τους και η μεγάλη πλειονότητά τους αναγνωρίζει τις αξίες της δημοκρατίας και του γερμανικού Συντάγματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα