Γιορτάζει το παιδικό βιβλίο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η εκπομπή "Ντάμες Σπαθί" έκανε ένα αφιέρωμα στη παιδική λογοτεχνία, φιλοξενώντας συγγραφείς και εκδότες.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, εκδότης παιδικών βιβλίων αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησαν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος.

«Το 1953 ξεκίνησαν οι Εκδόσεις, ήταν μια απόφαση επιχειρηματική. Σιγά σιγά όμως αναπτύχθηκε και μια αγάπη για το είδος. Είναι ωραίο να βλέπεις πόσο άμεση επίδραση μπορεί να έχει στη πορεία των παιδιών και των οικογενειών το να διαβάζουν ένα καλό παιδικό βιβλίο. Αυτή είναι η ανταμοιβή. Το 1953, δεν υπήρχε υπήρχε κοινό αλλά, η
Ελλάδα μια φτωχή χώρα, έβγαινε από πολέμους, από κακουχίες, όμως παρ' όλα αυτά η προσπάθεια που ξεκίνησε ο δικός μας οίκος, δηλαδή, με βιβλία προσχολικής και προσχολικής ηλικίας, εικονογραφημένα, έβλεπαν ότι η καλή ποιότητα, η καλή εικονογράφηση, το ωραίο κείμενο είχε ανταπόκριση ακόμη και μ'όλες τις δυσκολίες και κακουχίες της εποχής».

Η Μαριέττα Κόντου, συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Ο φίλος μου ο Γκρεκγκουάρ», αναφέρει πως ανέκαθεν έγραφε στο μυαλό της παιδικά βιβλία.

«Στο μυαλό μου πάντα έγραφα παιδικά βιβλία, απλώς δε το τολμούσα. Όταν έγινα μητέρα και τα παιδιά άρχισαν να ζητάνε παιδικό ή "κρεβατικό" ανάγνωσμα για να κοιμηθούν ξεκίνησα να τους διαβάζω βιβλία, αλλά στη πορεία άρχισα να φτιάχνω και δικές μου ιστορίες από το μυαλό μου. Κάπως έτσι ξεκίνησα».

Η Ζωή Βαλάση, συγγραφέας του παιδικού βιβλίου με τίτλο «Το βιβλιόδεντρο», αναφέρεται στους κώδικες συγγραφής ενός παιδικού βιβλίου.

«Ένας συγγραφέας που γράφει για παιδιά, είναι φτιαγμένος για να γράφει για παιδιά. Δε κάνουμε προσπάθεια να μιμηθούμε το παιδί όταν γράφουμε για εκείνο. Ο κώδικας μας είναι ένας κώδικας που απευθύνεται στη παιδική ηλικία Ίσως έχουμε το χάρισμα να παίζουμε στις μεγάλες ηλικίες γι' αυτό το λόγο είμαστε φτιαγμένοι να γράφουμε βιβλία που μιλάνε και παίζουνε με τα παιδιά. Όσες φορές μεγάλοι και εξαιρετικοί συγγραφείς προσπάθησαν να γράψουν για παιδιά δεν είχαν επιτυχία τα έργα τους. Είναι διαφορετικό το να βγαίνει φυσικά από μέσα σου».
Keywords
Τυχαία Θέματα