«Γράμματα χωρίς παραλήπτη»

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ κι ένα βιβλίο, δημιουργίες και τα δύο του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (ΙΔΙΣΜΕ), παρουσιάστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που οφείλονταν τόσο σε εξωτερικούς παράγοντες (κυκλοφοριακό χάος και έντονη παρουσία ‘περιθωριακών’ έξω από το κτίριο της Ακαδημίας), όσο και σε εσωτερικούς (απουσία οργάνωσης από πλευράς Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Γενικής Γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ), η εκδήλωση είχε πολύ ενδιαφέρον.

Κυρίως όμως συγκίνησε με την αληθινή ιστορία που αποτυπώνεται στις σελίδες του

βιβλίου «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών», το οποίο έγραψε το 1981 η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη, μητέρα του πολιτικού και πρέσβη Πέτρου Μολυβιάτη και αδελφή του συγγραφέα Ηλία Βενέζη. Το βιβλίο, που μόλις πρόσφατα ανατυπώθηκε, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη» που το συνοδεύει (σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου και πρωτότυπη μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα), παρουσιάστηκε με αφορμή δύο επετείους: τα 90 χρόνια όχι μόνο από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που ήταν το 2012, αλλά και από τη Συνθήκη της Λωζάννης, που υπογράφηκε στις 30 Ιανουαρίου 1923 και οδήγησε στον ξεριζωμό τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίων Ελλήνων χριστιανών ορθόδοξων από τη Μικρά Ασία και περίπου 400.000 μουσουλμάνων από την Ελλάδα.

Και τα δύο αναφέρονται στη μαρτυρία της ποιήτριας Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη, η οποία στην προσπάθειά της να σώσει τη ζωή του αδελφού της Ηλία Βενέζη, στη δίνη της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, γνωρίζει έναν σπάνιο άνθρωπο, τον Τούρκο αξιωματικό Κεμαλετίν. Ο Κεμαλετίν, η οικογένεια του οποίου είχε σφαγιαστεί από Έλληνες στρατιώτες εν καιρώ πολέμου, είχε ορκιστεί να σκοτώσει τον πρώτο Έλληνα που θα έβρισκε μπροστά του. Και αυτή είναι η Αγάπη, η οποία όμως μοιάζει τρομερά με τη σφαγιασμένη αδελφή του. Ο αξιωματικός θα προσπαθήσει, με κίνδυνο τη ζωή του, να σώσει τον 17χρονο Ηλία από τα τουρκικά τάγματα εργασίας, θανάτου στην πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από σύνολο 3.000 Αϊβαλιωτών που εστάλησαν στην ενδοχώρα της Τουρκίας επέστρεψαν μόλις 18. Ένας από τους τυχερούς ήταν και ο Ηλίας Βενέζης.

«Το ΙΔΙΣΜΕ, που ιδρύσαμε μετά από παρότρυνση του αείμνηστου Μάνου Χαριτάτου, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από όλα τα άλλα ιδρύματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Προσπαθούμε δηλαδή να μην είμαστε ακόμα μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Γι' αυτό, κάθε βιβλίο του ιδρύματος συνοδεύεται από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, όλα δε τα ιστορικά ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ έχουν βραβευτεί με διεθνείς διακρίσεις. Επιπλέον, διδάσκουμε το εναλλακτικό μάθημα ιστορίας στο δημόσιο σχολείο και παράλληλα ‘ενοχλούμε' επίμονα τους Δήμους να μας παρέχουν θαυμάσιους χώρους, που συχνά έχουν ανεκμετάλλευτους, για να παρουσιάζουμε τα βιβλία και τα ντοκιμαντέρ», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ Ειρήνη Σαρίογλου, ιστορικός και επιμελήτρια του βιβλίου, που μαζί με το ντοκιμαντέρ έχουν ταξιδέψει παντού στην Ελλάδα και έχουν επισκεφτεί όλους τους δήμους της Αττικής.

Το ΙΔΙΣΜΕ ιδρύθηκε από μια ομάδα ερευνητών με σκοπό τη διάσωση, καταγραφή και διάδοση της νεώτερης ιστορίας μας. Βασικό αντικείμενό του αποτελεί η συλλογή, η αρχειοθέτηση και η μελέτη ιστορικών πηγών και κειμηλίων. «Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι να μετατρέψει την ιστορία στο πιο αγαπητό μάθημα τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στο σχολείο», δήλωσε χαρακτηριστικά η ιστορικός.

Το βιβλίο «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών» έχει τιμηθεί με το Α΄ Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί και το Α΄ Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης, ενώ το «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη» πήρε το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου - Οκτώβριος 2012.

Στις 11 Μαρτίου 2013, στις 7.30 μμ. Αναμένεται η παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής δύο ιστορικών ντοκιμαντέρ για την Ίμβρο και την Τένεδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΙΔΙΣΜΕ στην ιστοσελίδα www.idisme.gr η στο τηλέφωνο 210.6669140

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα