Η Χ. Καφαντάρη στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χαρά Καφαντάρη, μίλησε στις 16/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό:

«Η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου θα έλεγα ότι είναι ενταγμένη στους μνημονιακούς νόμους και τους εφαρμοστικούς. Έχουν γίνει μια σειρά βήματα, τα οποία αφορούν τον αιγιαλό και από άλλα σχέδια νόμου, δηλαδή είναι μία συνέχεια. Όταν είχε τοποθετηθεί ο κ. Χουντής στο ευρωκοινοβούλιο, η απάντηση που πήρε είναι ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση. Δεν είναι άσχετο με όσα συμβαίνουν. Δεν είναι άσχετο το ότι
ετοιμάζεται τώρα -όπως λέγεται- και νομοσχέδιο για τα δάση. Δεν είναι άσχετο με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Όλα είναι ενταγμένα στην λογική του "ξεπουλάμε φυσικά αγαθά, όπως είναι ο αιγιαλός, οι παραλίες, το θαλάσσιο μέτωπο", τα οποία είναι δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα και εκποιούνται... Συμφωνώ ότι χρειάζονται συγκεκριμένες επενδύσεις στον τουρισμό. Το ζήτημα είναι ποια είναι η λογική αυτού του νομοσχεδίου. Δεν είμαστε αντίθετοι στον οικοτουρισμό, σε μικρές και όχι φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτού του είδους τις επενδύσεις, οι οποίες πρώτα απ' όλα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και μια σειρά διεθνείς συμβάσεις. Το εν λόγω νομοσχέδιο αγνοεί ευρωπαϊκά δεδομένα, αγνοεί μια κυβερνητική του ΟΗΕ για το κλίμα και το πρωτόκολλο της Μεσογείου για τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών... Είναι μια σειρά παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, διότι εμείς δεν είμαστε υπέρ της εγκατάλειψης».

Σε άλλο σημείο είπε: «Στο ΤΑΙΠΕΔ αυτή την στιγμή έχουν δοθεί για ξεπούλημα 168 παραλίες, συνολικής έκτασης 77 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι παραλίες είναι οι καλύτερες της πατρίδας μας, από κάθε πλευρά. Δεν είναι ξεκομμένο αυτό το ζήτημα από το γενικότερο που συμβαίνει αυτή την στιγμή, πανελλαδικά. Το ότι έχει πάει στο ΤΑΙΠΕΔ η Ελαφόνησος και αν πουληθεί, του χρόνου δεν θα μπορεί ο απλός τουρίστας -Έλληνας και ξένος-, να απλώσει την πετσέτα του, είναι ένα σοβαρό ζήτημα...
Τρία ζητήματα ανέδειξε και ο πρόεδρος το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το ένα ήταν το θέμα της μικρής ΔΕΗ. Το δεύτερο είναι το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, που έχει αναπτυχθεί ένα πολύ πλατύ κίνημα σε όλη τη χώρα, μια σειρά αντιδράσεις από συλλογικότητες, φορείς, επιμελητήρια. Ακόμα και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν εκφραστεί για το συγκεκριμένο θέμα. Και το τρίτο και τελευταίο είναι το ασφαλιστικό και όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται».

Δημοσιογράφος: Θα πάτε στη λογική του δημοψηφίσματος και για τους αιγιαλούς;

Χ. Καφαντάρη: «Δεν μπορώ να προδικάσω αν θα πάμε ή όχι. Δεν αποκλείεται. Αλλά το αναγάγουμε σε κάτι το μείζον πολιτικό... Είναι για εμάς κορυφαίο ζήτημα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα