Η Ε. Χριστοφιλοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μίλησε στις 28/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Στόχος μας είναι η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή η έξοδος από τις θέσεις που κατέχουν και η επανατοποθέτησή τους σε άλλες. Να καταστεί ένας μόνιμος μηχανισμός αξιοποίησης -κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο-, προκειμένου κενά σε θέσεις και αντικείμενα να συνδέονται και να αντιστοιχίζονται... Δεν είναι τυχαίο ότι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, χρόνια τώρα υπάρχουν κενά...
Από τις 600 χιλιάδες και πλέον των
δημοσίων υπαλλήλων, οι 25 χιλιάδες που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 4%. Εκτιμώ ότι ελάχιστοι θα είναι εκείνοι οι οποίοι δεν θα βρουν θέση να επανατοποθετηθούν».

Δημοσιογράφος: Δεν είναι πάντως απολύτως σαφής η αποσύνδεση της κινητικότητας από το ενδεχόμενο απολύσεων...

Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει στη μέση η ιστορία της διαθεσιμότητας. Δηλαδή, όταν κάποιος μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, φεύγει από τη θέση του και χάνει προσωρινά το 25% του μισθού του. Εάν δε, δεν επανατοποθετηθεί εντός 8μήνου, τότε απολύεται. Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, υπάρχει η αίσθηση πως όσοι βγαίνουν σε κινητικότητα, χάνουν τη θέση τους...
Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου είχε ακριβώς αυτό το σκοπό, να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις. Προφανώς, αυτή τη στιγμή και εγώ δεν μπορώ να πω ψέμματα. Ένα μικρό ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων σε κινητικότητα, δεν θα βρουν θέση. Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι και οι 25 χιλιάδες υπάλληλοι θα βρουν -όλοι- θέση να τοποθετηθούν».

* Για παράταση της διαδικασίας κινητικότητας:

«Επειδή επίκειται όχι μόνο και δεύτερο, αλλά και τρίτο κύμα κινητικότητας, τους μήνες Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιεί ένα σχέδιο που προετοιμάζουμε για την επόμενη διαπραγμάτευση με την Τρόικα... Δηλαδή μία παράταση χρονική, προκειμένου η όλη διαδικασία να γίνει σωστά και αξιολογημένα, ώστε να είναι μία άσκηση αξιοποίησης του κόσμου και όχι απολύσεων. Έχω την εντύπωση ότι το πρώτο κύμα του 2012, καθώς και τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε τον Ιούλιο για τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, αλλά και από πλευράς υπουργείου Παιδείας (σ.σ με τους εκπαιδευτικούς) ήταν μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα... Τώρα καλούμαστε να βρούμε την πραγματική άσκηση κινητικότητας».

* Για το νέο κύμα κινητικότητας που θα είναι ενδοαυτοδιοικητικό:

«Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ήδη αιμοδοτήσει την κινητικότητα με τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς. Απομένει όμως η ουσιαστική αξιολόγηση και από την εικόνα που προκύπτει από στοιχεία της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε πολλούς δήμους πλεονάζει μια κατηγορία προσωπικού, για παράδειγμα μηχανικοί, ενώ σε άλλους, καμιά φορά και σε όμορους, υφίστανται αντίστοιχα κενά. Άρα το τρίτο κύμα κινητικότητας στους δήμους, εκτιμώ ότι πρέπει να είναι ενδοαυτοδιοικητικό. Η ίδια η αυτοδιοίκηση, δηλαδή, στην τρίτη φάση της διαδικασίας, θα πρέπει να αξιολογήσει πραγματικά τους οργανισμούς των δήμων, να δει πού υπάρχουν κενά ή πλεονάσματα και να τα αντιστοιχίσει με τη συνδρομή εργαλείων αξιολόγησης...
Να διευκρινίσω ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν ζητά παράταση για τον στόχο του Σεπτεμβρίου, που θα εκπληρωθεί, αλλά για εκείνον του Δεκεμβρίου, καθώς το διάστημα που μεσολαβεί δεν είναι αρκετό σε σχέση και με τα σχέδια αξιολόγησης».

* Για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα:

«Σε αυτό τον τομέα είμαστε σκληροί και δυνατοί. Τον Ιούλιο η Τρόικα υποστήριζε πως είναι μεν ωραία αυτά που λέγαμε, αλλά δεν έχει μπει ούτε ένας υπάλληλος σε καθεστώς κινητικότητας, ούτε είχαν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί το πλάνο στελέχωσης υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου που αφορά 400 χιλιάδες υπαλλήλους, πάνω από τα μισά στελέχη της Διοίκησης. Επίσης θα έχουν αξιολογηθεί οι περισσότεροι από τους υφιστάμενους φορείς και ο στόχος θα έχει κερδηθεί. Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, το αδύνατο σημείο του Ιουλίου θα έχει καλυφθεί και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα έχουν ενώπιόν τους στελέχη που πέτυχαν τους στόχους... Από εκεί και πέρα, η ελληνική πολιτεία, η οποία έχει συνέχεια, λέει ότι είμαστε εδώ, έχουμε επιτύχει τα ζητούμενα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε γρήγορα, εάν θέλουμε να πάμε ποιοτικά».

* Για τον "ξαφνικό θάνατο" τύπου ΕΡΤ:

«Αφορά ενδεχομένως κάποιες επιχειρήσεις ιδιωτικού χαρακτήρα του Δημοσίου, οι οποίες πρέπει να καταργηθούν. Δεν αφορά τη κινητικότητα ΝΠΔΔ. Έχω ωστόσο ένα πολιτικό σχόλιο. Ο τρόπος της ΕΡΤ δεν ήταν και ο ορθολογικότερος. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις πρέπει να συνδέονται με πλάνα και νομοθεσίες. Ήταν τότε η Δημόσια Τηλεόραση, τώρα μπορεί να είναι κάποια άλλη λειτουργία, την οποία επιτελεί ο φορέας που κλείνει ή συγχωνεύεται. Για παράδειγμα, έχουμε δει συγχωνεύσεις που έχει ψηφίσει η Βουλή και ενώ έχουν γίνει -τυπικά-, στα νομικά πρόσωπα, να μην έχει επέλθει σωστή οργανωτική μεταβολή, να υπάρχουν τρία λογιστήρια, τέσσερις υπηρεσίες προσωπικού και αντίστοιχα, ευάριθμα στελέχη που συνενώθηκαν μεν, υπάρχουν δε. Τα παραδείγματα τέτοιου είδους είναι, δυστυχώς, αρκετά».

* Για την αντοχή της κυβέρνησης πλειοψηφίας:

«Τα ατυχήματα δεν αποκλείονται στη ζωή και στην πολιτική. Πάντως η κυβέρνηση -όπως εκτιμώ-, θα σταθεροποιηθεί τους επόμενους μήνες, επειδή σε αυτό το διάστημα έχουμε πετύχει αρκετά και οι δυνατότητες συνεργασίας βελτιώνονται διαρκώς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα