Η Ελλάδα χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση

Με τίτλο «Η χώρα μας χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση» η φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Στάνταρντ» δημοσιεύει συνέντευξη του νέου επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Τάκη Αθανασόπουλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Αθανασόπουλος είναι «ένας ηλικιωμένος κύριος που ζυγίζει προσεκτικά τα λόγια του», ενώ επισημαίνεται ότι ένας συνεργάτης του Ταμείου τον αποκαλεί «κλασική πατρική φιγούρα» που με το ήρεμο παρουσιαστικό του είναι σε θέση να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για το «ξεπούλημα» της χώρας και να λειτουργήσει ως γεφυροποιός σε πολιτικό επίπεδο. Η «Ντε Στάνταρντ» αναφέρει ότι ο προκάτοχος

του Κ. Μητρόπουλου, φέρεται να λειτούργησε περισσότερο ως ένας «Ζορρό» που έδινε μοναχικές μάχες και διαρκώς προσέκρουε σε αντιδράσεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Μητρόπουλος αποχώρησε από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Αναφέρεται ότι σε μια ανοιχτή επιστολή του προς το νέο υπουργό Οικονομικών διατύπωσε την πρόβλεψη πως η Ελλάδα φέτος δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή μόλις το 1/10 του αρχικού στόχου. Μέχρι τώρα η πρόβλεψη αυτή δείχνει να επαληθεύεται, υπογραμμίζει η «Ντε Στάνταρντ».

«Η προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει πως «την ίδια στιγμή όμως πρέπει η όλη διαδικασία να είναι σύννομη. Τα χρήματα που θα εισπράξουμε είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους δανειστές της χώρας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό οι προσπάθειές μας να οδηγήσουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Εάν οι αποκρατικοποιήσεις δεν συμβάλλουν σε αυτά, δεν θα έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας».

Τονίζει επίσης ότι «ο φορέας αυτός υπάρχει εδώ και ένα χρόνο και ότι έπρεπε πρώτα να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα με τα περιουσιακά στοιχεία που προσπαθούμε να διαθέσουμε ώστε η πώληση να είναι επιτυχής». «Υπήρχαν, για παράδειγμα, ανοιχτά ζητήματα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, που έχει τους δικούς της ρυθμούς και κανόνες. Αυτό ίσχυε κυρίως για τον ΟΠΑΠ. Ή υπήρχαν άλλες, δικαστικές, εκκρεμότητες... Πρέπει κανείς πρώτα να επιλύσει τα ζητήματα αυτά προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Η διευθέτηση παρόμοιων εκκρεμοτήτων διαρκεί ένα ικανό χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ όμως έχουμε περιπτώσεις "ώριμων" ενεργητικών στοιχείων, τα οποία τώρα προσφέρουμε», υπογραμμίζει.

Ο κ. Αθανασόπουλος αναγνωρίζει ακόμη ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, τις εκλογές και την παραίτηση του προκατόχου του υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι «οι άνθρωποι που βρίσκονταν εδώ δεν έκαναν την δουλειά τους ή δεν κατέβαλλαν τις απαραίτητες προσπάθειες».

Τονίζει επίσης ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα για συγκέντρωση 3 δισ. ευρώ φέτος και 19 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015 είναι εφικτοί υπό τον όρο ότ

Keywords
Τυχαία Θέματα