Η Ελλάδα δεν πρέπει να εξέλθει της Ευρωζώνης

Η Ελλάδα, από οικονομική άποψη, δεν αποτελεί περίπτωση χωρίς ελπίδα και δεν πρέπει να εξέλθει από την Ευρωζώνη, τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Λέσεκ Μπαλτέροβιτς (ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της οικονομίας της αγοράς για τη χώρα του μετά τις καθεστωτικές αλλαγές του 1989), σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσσε».

Κατά την άποψή του, υπάρχει ένα πρόγραμμα, που έχουν κάνει και άλλες χώρες και που θα μπορούσε να λύσει τα ελληνικά προβλήματα : περισσότερες μεταρρυθμίσεις, απορρύθμιση, απελευθέρωση των δυνάμεων της αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως συμπληρώνει, οι πολιτικοί της Ελλάδας πρέπει να υλοποιήσουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και αυτή είναι η καλύτερη λύση τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρωζώνη, η οποία, ως τέτοια, δεν βρίσκεται σε κρίση, ωστόσο αν κάποιος θέλει ένα υγιές, σκληρό νόμισμα, από το οποίο όλοι μπορούν να ωφεληθούν, τότε θα πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μπαλτέροβιτς - ο οποίος υπήρξε αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών μεταξύ 1989-1991 και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας στο διάστημα 2001-2007 - αναφέρει πως τότε η Πολωνία ήταν σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση απ' ό,τι σήμερα η Ελλάδα. Πολιτικά επικρατούσε όμως μια καλή κατάσταση, δεν υπήρχαν προβλήματα στο να πειστούν οι πολίτες για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έγιναν δεκτές το 1989 με μεγάλη πλειοψηφία, πρόσθεσε.

Κατά την άποψή του, η Πολωνία έδειξε ότι όλα λειτουργούν αν υλοποιεί κανείς ένα σχέδιο και αυτό δεν ισχύει μόνον για την Πολωνία, και σήμερα οι υποτιθέμενες χώρες σε κρίση, όπως Πορτογαλία και Ιρλανδία, βρίσκονται ήδη σε καλύτερη κατάσταση από προηγούμενα, γιατί υλοποίησαν μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος θεωρεί πως οι εθνικές οικονομίες πρέπει μόνες τους να εξυγιανθούν και η εξυγίανση δεν είναι εκείνη που είναι πραγματικά επώδυνη, το όλο γίνεται επώδυνο όταν αυτή η εξυγίανση δεν ξεκινά καν.

Προσθέτει δε, πως δεν είναι «ευρωπαϊκή λύση» το να τυπώνει περισσότερο χρήμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ήδη, όπως σημειώνει, άρχισε να δανείζει φθηνό χρήμα στις τράπεζες, οι οποίες αγοράζουν φθηνά κρατικά ομόλογα σε Ισπανία και Ιταλία, κάτι που δεν είναι βιώσιμη λύση και αυτή η λεγόμενη «ευρωπαϊκή λύση» δεν είναι λύση.

Αντί αυτού, όπως λέει, θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρότερη τόνωση σε εθνικό επίπεδο και φυσικά θα πρέπει οι ντόπιοι πολιτικοί να ενθαρρυνθούν να δρομολογήσουν μεταρρυθμίσεις, όμως όσο υπάρχει η ψευδαίσθηση πως ρευστό χρήμα προσφέρει μια φθηνή λύση, τα κίνητρα θα είναι πολύ πενιχρά.

Σε σχέση με μια μελλοντική ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωζώνη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας αναφέρει πως το θέμα είναι προς στιγμήν πολύ αντιδημοφιλές και πως μια ένταξη θα πρέπει να γίνει όταν η οικονομία της θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων της Νομισματικής Ενωσης. Τότε μόνον, τονίζει, η χώρα θα μπορεί να έχει οφέλη από τη συμμετοχή της στο ευρώ.

Σύμφωνα με τ

Keywords
Τυχαία Θέματα