«Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την ΠΓΔΜ»

Τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με την οριστική ονομασία της ΠΓΔΜ και τους επιθετικούς προσδιορισμούς, που παράγονται από αυτή, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών,Δ. Κούρκουλα, και την ελληνική αντίδραση στις πρόσφατες προτάσεις Νίμιτς.

Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων περιγράφεται με σαφήνεια στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου

Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 και 845, όπως και στην Ενδιάμεση Συμφωνία, υπενθύμισε ο κ. Δελαβέκουρας, ο οποίος πρόσθεσε: «Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να πετύχουμε λύση και αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να γίνουν βήματα προς τα εμπρός και νομίζω ότι η σημαντικότερη πρωτοβουλία ήταν η πρόσφατη επιστολή-πρόταση του υπουργού Εξωτερικών τηςΕλλάδας, με την οποία η χώρα μας πρότεινε την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο περιγράφονται με ακρίβεια το πλαίσιο και οι παράμετροι της επιδιωκόμενης λύσης, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές. Δυστυχώς, από την απάντηση που λάβαμε από την πλευρά της πρώηνΓιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας απουσιάζει η ουσία. Λάβαμε μεν μία επιστολή, στην οποία όμως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο προτάθηκε από την Ελλάδα».

Ως προς το θέμα της ονομασίας της γλώσσας και της εθνικότητας της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι προφανώς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων συζητιούνται και άλλα ζητήματα, αλλά το κεντρικό, το ουσιαστικό, όπως περιγράφεται στις Αποφάσεις 817 και 845, είναι η εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι η χρήση των επιθετικών προσδιορισμών έχει άμεση συνάρτηση με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Γι αυτό τον λόγο και είναι ξεκάθαρη η θέση της Ελλάδας σε όλα τα διεθνή fora, στα οποία συμμετέχει, ότι δεν πρέπει να γίνεται η χρήση αυτών των όρων» (σ.σ. «μακεδονικός, «μακεδονική»), τόνισε ο εκπρόσωπος, που διευκρίνισε ότι οι τελευταίες προτάσεις Νίμιτς, μελετώνται ακόμη από τηνελληνική πλευρά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα