«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο. "Ο Ματέο έχει δίκιο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμισεις", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι Έλληνες "πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας", συνέχισε.

Ο

Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι είχε καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να δείξει στον ελληνικό λαό ότι "υπάρχει ελπίδα" και ότι η χώρα μπορεί "να επιστρέψει στην ανάπτυξη".

Λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε, όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί το είδος των δύσκολων αποφάσεων που αρχίζει να λαμβάνει ο Ματέο (Ρέντσι)", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ρέντσι: Γρήγορη επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα

Η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, υπογραμμίζοντας ότι η ψήφος του ελληνικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή.

"Θα πρέπει οπωσδήποτε να εργασθούμε σκληρά για να επιτύχουμε μια συμφωνία", δήλωσε ο Ρέντσι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στη χώρα του, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η Ρώμη διαθέτει πλέον μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι το 2015 θα πρέπει να αποτελέσει μια χρονιά καμπής για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τη βούλησή του, εκ μέρους της ΕΚΤ, να συνεισφέρει στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης, που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να περάσει στη φάση της ανάπτυξης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το δημοσίευμα του Reuters, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα ταμειακά αποθέματα -που ανέρχονται συνολικά στα 2 δισ. ευρώ- προκειμένου στο τέλος του μήνα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι δανειστές της ευρωζώνης μπορεί να τηρήσουν την υπόσχεση που έδωσαν το 2012 να βοηθήσουν στην ελάφρυνση του βάρους του χρέους της Ελλάδας μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης.

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους, μεταδίδει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένη «να πάει πολύ μακριά» για να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μέσα σε αυτήν πληθώρα δηλώσεων, αρχίζουν αύριο στο Παρίσι, οι συνεδριάσεις του Brussels Group, ώστε να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο μίας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

ΕΚΤ: Σενάριο πληρωμής δημοσίων υπαλλήλων με υποσχετικές

Πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα