Η Ελλάδα προάγει τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και προάγει, όσο ποτέ άλλοτε, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, κατά την παρέμβασή του στην 6η Σύνοδο της Διάσκεψης των Κρατών Μερών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ο κ. Σπινέλλης επισήμανε ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια στο θέμα της προστασίας και προαγωγής
των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχει συμβεί το ίδιο και με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, τα οποία «ακόμη αντιμετωπίζουν διακρίσεις» και προς τα οποία «η κοινωνία μας οφείλει να στρέψει την αμέριστη προσοχή της και προτεραιότητα», όπως είπε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Πρέσβης υπογράμμισε ότι, παρά την οικονομική κρίση, η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις της και προάγει όσο ποτέ άλλοτε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Μεταξύ των μέτρων που έχει λάβει είναι και η έκδοση του «Οδηγού του Πολίτη με Αναπηρία», ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, η χρηματοδότηση της μεταφοράς παιδιών με αναπηρία σε ειδικά σχολεία, η προσβασιμότητα των δημοτικών κτιρίων στα άτομα με αναπηρία κ.α.

Ο κ. Σπινέλλης σημείωσε ακόμη ότι η έλλειψη πόρων δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για κανένα κράτος ώστε να μην σημειώνει σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του έναντι των ατόμων με αναπηρία και ότι αυτό που χρειάζεται πάνω απ' όλα είναι η βούληση και η δέσμευση στην εφαρμογή της εθνικής ατζέντας σχετικά με το θέμα. Από την πλευρά τους, όπως ανέφερε, οι ΜΚΟ και η Κοινωνία των Πολιτών οφείλουν να επιτελούν το καθήκον τους να ευαισθητοποιούν την κοινωνία και να εξασφαλίζουν τη διεθνή υποστήριξη για το ζήτημα της αναπηρίας. Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργάζεται με τον δημόσιο και την κοινωνία των πολιτών ώστε να γίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο η ενσωμάτωση των αναπήρων στην αγορά εργασίας.

Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ υπογράμμισε ότι αν και το θέμα της αναπηρίας έμεινε εκτός των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό δόγμα των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αδράξει κάθε ευκαιρία που της δίνεται ώστε να ενσωματώσει το θέμα της αναπηρίας στη διεθνή ατζέντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα