Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο των αμερικανικών ΜΜΕ

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών επενδυτών θα τεθεί σε κίνδυνο το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και θα χαθεί η επόμενη δανειακή δόση, εκτιμούν αμερικανικά ΜΜΕ. Παράλληλα, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις προειδοποιήσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας για «πιστή εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων και των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα πιθανά

σενάρια αντιμετώπισης της κρίσης συγκεντρώνουν και πάλι το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η «αυστηρή προειδοποίηση» Μέρκελ και Σαρκοζί, αντικατοπτρίζοντας το «υψηλό διακύβευμα» ότι «ενδεχόμενη αποτυχία» στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την ομάδα των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που κατέχουν δισεκατομμύρια δολάρια ελληνικού χρέους, θα «ανέτρεπε πιθανώς» το σχέδιο διάσωσης που αποφάσισαν πέρυσι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και θα διαταρασσόταν δραματικά η εμπιστοσύνη προς το ευρώ.

Στα δημοσιεύματα γίνεται επίσης αναφορά στις πρόσφατες επισημάνσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος τόνισε ότι χωρίς μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας «άτακτης χρεοκοπίας», η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, Μέρκελ και Σαρκοζί επανέλαβαν τη στήριξή τους στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το κούρεμα του χρέους δεν είναι από μόνο του αρκετό για να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα. Όπως τονίζεται, η «επιδεινούμενη ελληνική οικονομία» απειλεί τη βιωσιμότητα ενός νέου δανείου ύψους 130 δισ. ευρώ για τη χώρα, για το οποίο είχαν συμφωνήσει οι ευρωπαίοι ηγέτες τον περασμένο Οκτώβριο, προβάλλοντας και τον ισχυρισμό ότι οι φόβοι για μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας απειλούν να αναβιώσουν τους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές που ανατάραξαν την ευρωζώνη, κατά το μεγαλύτερο διάστημα του περασμένου έτους.

Αξιοπρόσεκτες είναι και οι παρατηρήσεις σε ορισμένα δημοσιεύματα ότι η εμμονή στην περικοπή δαπανών επιτείνει τα προβλήματα του περασμένου χρόνου που συνεχίζονται και το 2012 με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ευρωπαϊκές τράπεζες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Παρόλο που αρκετοί, ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως σημειώνεται, είχαν ζητήσει από τους Γερμανούς τη «θεσμοθέτηση κινήτρων» για ανάπτυξη, εκείνοι ζήτησαν από τους νότιους γείτονές τους την περικοπή των κυβερνητικών δαπανών, τη βελτιστοποίηση της γραφειοκρατίας, τη διάθεση της κρατικής περιουσίας προς πώληση και τη συλλογή φόρων. Επίσης, καταγράφεται η σχετική αναφορά του πρώην Καγκελαρίου της Γερμανίας Χ. Σμιτ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι καμία χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας δεν μπόρεσε να επιλύσει τα προβλήματα μέσω λιτότητας και πως απαιτείται επένδυση στην απασχόληση και τις υποδομές.

Στο μεταξύ, ο γνωστός οικονομολόγος Όλιβερ Μπλάντσαρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αναφε

Keywords
Τυχαία Θέματα