Η Ελλάδα «βάζει χέρι» στο δημόσιο

Η Ελλάδα αξιοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και τον φορέων του δημόσιου τομέα μέσω repos, καθώς προσπαθεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες αυτό το μήνα, αναφέρουν στο Reuters αξιωματούχοι του ΟΔΔΗΧ.

Αποκλεισμένη από τις αγορές χρέους, με τη βοήθεια από τους πιστωτές της παγωμένη, η Αθήνα
βρίσκεται σε κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα τις προσεχείς εβδομάδες καθώς αντιμετωπίζει δανειακές αποπληρωμές 1,5 δις. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει το Reuters.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάζει τους φόβους και δηλώσει ότι θα είναι σε θέση να κάνει την αποπληρωμή του ΔΝΤ και άλλων, αλλά δεν λέει το πώς.

Τουλάχιστον μέρος των αναγκών ρευστότητας του κράτους για το μήνα θα καλυφθούν με repos στα οποία ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι κρατικοί φορείς που διαθέτουν ρευστότητα θα δανείσουν τα χρήματα στον Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων συμφωνιών επαναγοράς έως και 15 ημερών, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι του ΟΔΔΗΧ.

Ωστόσο, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ εκτός εάν η Αθήνα είναι σε θέση να επιστρέψει στους κρατικούς φορείς τα χρήματα που δανείστηκε από αυτούς.

Αξιωματούχοι του ΟΔΔΗΧ προσπαθούν να παρουσιάσουν τα repos ως επωφελή και για τις δύο πλευρές, με το επιχείρημα ότι τα ταμεία παίρνουν καλύτερη απόδοση στα μετρητά τους από αυτή που είναι διαθέσιμη στην διατραπεζική αγορά.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι μία τακτική που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και είναι μία λύση win-win. Είναι μία πρόταση, δεν εξαναγκάζουμε κανέναν» δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Σε τέτοιες διαδικασίες, ένα συνταξιοδοτικό ταμείο ή μια κυβερνητική οντότητα τοποθετεί ρευστό που δεν χρειάζεται άμεσα, σε έναν λογαριασμό στην ΤτΕ, η οποία και γίνεται αντισυμβαλλόμενος στη συμφωνία με τον ΟΔΔΗΧ.

Τα κεφάλαια δανείζονται στην υπηρεσία διαχείρισης του χρέους για 1-15 ημέρες έναντι collateral και αποπληρώνονται με τόκο στη λήξη τους. Το πιστωτικό ίδρυμα μπορεί πάντα να επιλέξει να μετακυλήσει τη συμφωνία επαναγοράς και να συνεχίσει να κερδίζει μια υψηλότερη απόδοση από αυτή που είναι διαθέσιμη τώρα στη διατραπεζική αγορά.

Μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η Αθήνα μπορεί να αντλήσει μέχρι και 3 δισ. ευρώ μέσω τέτοιων repos, αλλά ότι δεν είναι σαφές τι μέρος του ποσού έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση.

«Υπάρχει ένα ποσό που έχει ήδη αντληθεί με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΔΔΗΧ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα νούμερα.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα