Χαμηλές προσδοκίες εν όψει Eurogroup

Τις χαμηλές προσδοκίες εν όψει της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup ρίχνουν ακόμα περισσότερο οι εταίροι καθώς οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της Αθήνας. Το αρνητικό κλίμα αποτυπώνεται στον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών ο οποίος υποχωρεί κατά 3%. «Οι πιστωτές απορρίπτουν τις προτάσεις

μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους των θεσμών που τονίζουν ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν πολύ απ' το να ανταποκριθούν σε αυτό που συμφωνήθηκε δύο εβδομάδες πριν».«Το περιεχόμενο της ελληνικής επιστολής κρίνεται ανεπαρκές και υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Βαρουφάκης θα βιώσει άλλη μια απογοήτευση στη σημερινή συνάντηση και οι διαπραγματεύσεις θα μείνουν στάσιμες δεν συνεργάζεται σκληρά με την τρόικα και έχασε άλλη μια εβδομάδα», αναφέρουν κύκλοι του Βερολίνου σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Επισήμως το Βερολίνο δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Στέφεν Καμπέτερ, αναφέρει ότι στο Eurogroup δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα. Αναφορικά με τη συνέντευξη Βαρουφάκη στην «Corriere della Serra», τόνισε πως τόσο οι πρόωρες εκλογές όσο και το δημοψήφισμα απλά θα καθυστερούσαν την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα.

Σε άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Bild», βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και πρώην υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Πίτερ Ραμσάουερ , χαρακτηρίζει το «Grexit» ως μια μεγάλη ευκαιρία γοι ατην Ελλάδα για να ενισχύσει την οικονομία της

Για το ενδεχόμενο αρνητικής στάσης των δανειστών απέναντι στις ελληνικές προτάσεις απάντησε στην τρόικα του Αθήνα 984 ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Η ρευστότητα έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο και γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου», τόνισε στην τρόικα του Αθήνα 984 ο συντονιστής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα plan B, άρα οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με την αριστερή φατρία μέσα στο κυβερνών κόμμα. Και αν είναι να πάει σε εκλογές εξ αυτού του λόγου, τότε καλώς να το κάνει», αναφέρει άρθρο των New York Times.

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Μega, χαρακτηρίζοντάς τον επικίνδυνο, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον αντικαταστήσει. Στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη χτυπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο συμμετέχων στη συζήτηση βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας.

Ποικίλες οι αντιδράσεις, εν τω μεταξύ, όσον αφορά την πρόταση Βαρουφάκη για εθελοντές φορο-ελεγκτές στα νησιά, που θα παριστάνουν μεταξύ άλλων τους τουρίστες και τους φοιτητές.

Υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με μια λύση κοινής αποδοχής

Υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με μια λύση κοινής αποδοχής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων είναι οι επτά στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Συγκεκριμένα, σε ερώτημα για το τι θα πρέπει να γίνει «σε περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων», το 69,6% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με μια λύση κοινής αποδοχής, ενώ το 27,4% εκτιμούν ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη, έστω κι αν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. Το 3% δεν απάντησε.

Θετικά κρίνονται και τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θετική και μάλλον θετική γνώμη έχει το 88,3% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική και μάλλον αρνητική μόνο το 9,9%. Δεν απάντησε το 1,8%.

Θετικά κρίνεται, επίσης, η προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις (93,5%) και η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία (88,8%).

Για το θέμα της επανασύστασης της ΕΡΤ και της πρόσληψης των απολυμένων, το 52,3% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη, ενώ το 43,2% αρνητική και μάλλον αρνητική. Το 4,5% δεν απάντησε.

Στο ζήτημα της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, το 84,2% δηλώνει ότι συμφωνεί, έναντι του 12,9% που διαφωνεί. Το 2,9% δεν εκφράζει άποψη.

Έξαλλου, ο ένας στους δυο ερωτηθέντες (50,4%) εκτιμά ότι «είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας το επόμενο διάστημα», έναντι του 45,5% που έχει την αντίθετη άποψη. Το 4,1% δεν απάντησε.

Τέλος, σχετικά με το «εάν απειλείται η συνοχή της κυβέρνησης από τις διαφοροποιήσεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, το 47,9% απαντά «ναι», το 44,4% «όχι», ενώ το 7,7% δεν εκφράζει άποψη.

Η δημοσκόπηση έχει πανελλαδική κάλυψη και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 - 5 Μαρτίου 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα