Η Ενέργεια καταλύτης των εξελίξεων στο Κυπριακό

Του Χρήστου Καπούτση

Εκδηλώνεται, από διάφορες πλευρές, ένα αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για έρευνες, σε υποθαλάσσιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις από Τουρκία, Κύπρο και Ισραήλ, σχετικά με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, που πιθανότατα να κρύβουν στο βυθό τους ενεργειακό πλούτο. Καταρχήν φυσικό αέριο και πιθανόν και πετρέλαιο.

Η
Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωράει με εντατικούς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αξιοποίηση κοιτασματοφόρων περιοχών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο διεθνής διαγωνισμός που διενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία , αλλά και το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας.

Έτσι, απειλές εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σχετικά με τη δεύτερη φάση ερευνών για υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωσή του, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αφού κάνει λόγο για «ίσα και αδιάσπαστα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων στις φυσικές πηγές του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του νησιού, αναφέρεται σε μονόπλευρα βήματα από ελληνοκυπριακής πλευράς, που θα δημιουργήσουν κλίμα έντασης και για τα οποία θα αρχίσει να λαμβάνει «κάθε είδους μέτρα».

Από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., προκύπτει ότι η Τουρκία διεκδικεί για λογαριασμό της ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα, από Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κρήτη και μέχρι τις ακτές της Κύπρου, και προβάλλεται, ως ο προστάτης των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων.

Το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. απάντησε άμεσα στις τουρκικές αιτιάσεις.

«Δυστυχώς, η Τουρκία επιμένει στη διατύπωση απειλών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, που κατοχυρώνονται απόλυτα από το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι τουρκικές θέσεις δεν γίνονται δεκτές από την διεθνή κοινότητα. Συμπεριφορές όπως αυτή είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, σε μια περίοδο μεγάλης

ρευστότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είναι η απάντηση του Ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

Παράλληλα όμως με τις διπλωματικές παρεμβάσεις, αναπτύσσεται και η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.

Με προφανή σκοπιμότητα, στον φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο υπάρχουν εκτενή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, το Ισραήλ, κατόπιν συμφωνίας των Δ.Χριστόφια και Β.Νετανιάχου, σκοπεύει να εγκαταστήσει στην Κύπρο 20 χιλιάδες ισραηλινούς κομάντος, για να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις εξόρυξης του φυσικού αερίου.

Φυσικά η Κυπριακή και Ισραηλινή Κυβέρνηση διέψευσαν κατηγορητικά αυτά τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

Πάντως και στην Κύπρο το κρίσιμο θέμα είναι πλέον η Οικονομία.

Αν η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθήσει την Ελληνική τραγωδία και μπλέξει με μηχανισμούς στήριξης της Ε.Ε., τότε, είναι πιθανόν

Keywords
Τυχαία Θέματα